18 Ekim 2011 Salı

23 Ekim'e doğru

Bu pazar AB'li yöneticiler toplanacak ve Avrupa'yı kurtaracaklar. Bu Avrupa'yı kurtarma kararı aybaşında sayın Sarkozi ve Merkel tarafından kararlaştırıldı. Toplandılar ve Avrupa'yı kurtarmaya karar verdiler. Keşke daha önce karar verselerdi bu iş bir karar vermeye bakıyor ise. Bir toplantıda ne kararı çıkabilir. Yunanistan kontrollü temerrüt bu kesin bir karar gibi (görüşlerimi yazdım) (Geçen yıl uzatmadan Yunanistan iflas etse idi belki bu güne kadar toparlardı. Burda yapılan bazı şirketler bankalar Yunanistan'daki paralarını kurtarmaya çalışıyorlar -bunu da Yunanistan halkına ödetecekler zira ödeyecek bir muattap yok dişleri de halka geçtiğini düşünüyorlar-)
Konu dağılmadan bu toplantıdan ne çıkabilir. Hiç bir şey. Zenginler asla paralarından vazgeçemezler. Vazgeçemeyecekler de. Ve bu kararsızlığı getirecek. Piyasalar net ve sağlam bir hareket bekliyor. Aslında piyasalara ciddi bir Euro likiditesi yeter. Ama bunun uygulandığı şekliyle hiç bir anlamı olmadığı açık. Biriken likidite bir yerlerde aşırı şişiyor ve bolon oluşturuyor. Altından bolon oluşturabilecek kadar bol likidite var. Sorun likiditenin gerçek ekonomik döngüye karışması (piyasalarda ordan buraya dolaşmaması) bunun da tek bir yolu var ekonomik sistem ne olursa olsun ekonominin temel güçü halktır ve bu para ona verilirse ekonomi canlanıp dinamikleşir. Bunu ben 2011'de tekrar tekrar yazıyorum. Blogunu okuyan da yok. Bir tür içimi döktüğün günlük gibi. Bakalım dünya nezaman bu doğruya gelecek. Mevcut krizin ve daha öncekilerin de temel nedeni geniş halk kitlelerinin alım gücünün azalmasıdır. Açılan gelir düzeyi kaçınılmaz olarak durgunluğa oda azalan karlılığa  ve bu kar üzerinden  üretilmiş türev varlıklırada düşmeye neden oluyor yine azalan gelir kredi geri ödemelerinde azalmaya bu da diğer türev varlıklarında azalmaya neden oluyor. Kriz için çözüm aslında mevcut ekonomik sistemin unuttuğu halka hakkını vermekle mümkün olabilır.
Sonuç olarak 23 Ekim'de bu mantalitede bir çözüm bulunamayacağına göre gerçek bir çözüm çıkmayacaktır.
 Eğer iyimser bir görüntü verileceğine dair bir izlenim var ise Dolar pozisyonunda bir satış yapılabilir daha düşükten almak üzere bu paranın bir kısmı liktte bir kısmı hisse senedinde beklenebilir. Ve % 5 lik karla tekrar hisse senedinden çıkılabiir.
 Eğer hava kötümser ise dolar /tl .2'nin üstünü görebilir buna hazırlıklı olmak gerekir. Böyle bir piyasada Yen'in daha fazla getiri olasılığı vardır. Unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder