26 Ekim 2011 Çarşamba

26 ekim 01:00

Dolar tahminlerim merkez bankasından gelen açıklamalarla aralık değiştirdi. Yarın ne açıklanacak çok merak ediyorum. Sonuçta konjonktürel etki ile de dolar 1.75'e kadar inebilir. Burası çıkışta merkez bankasının faiz indirerek çalışmaz hale getirdiği direnç faiz artırmadığı sürece çalışacağını düşünüyorum.
Peki merkez bankası neden müdahele ediyor? Bunu tam olarak anlamadım. Türkiye'de kur politikasının adı nedir? Yatırımcı piyasaları tahmin etmekle kalmayacak birde merkez bankasının müdahalelerini ve zamanlamasını da tahmin etmek zorunda. 1 hafta önce dolar üzerinde borç açığı kapatan bir işletmenin bu gün ki kurda oluşan kaybını kim karşılamalı?
Türkiye ekonomisinin en kırılgan yanı cari açık. Düşük TL bize bu anlamda büyük avantaj sağlarken tüm dünyada serbest döviz politikalarını kendi para birimleri aşırı değerlendi diye para birimlerinin değerini düşürmeye çalışırken biz neden Tl'yi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu sadece ithalatı ve ithalata bağlı üretimi destekler. Bizim cari açık için tersini yapmamız gerekmiyor mu ?
Doların değerini yine piyasa belirleyecektir. Eğer konjonktürel önemli bir değişme olmaz ise doların değerlenmesi sadece geciktirilmiş olacaktır. BOJ Japon Yeninin aşırı değerlenmesi sonrası müdahele etmişti. Bir merkez bankası müdahalesi sonrası zarar ettiğim durum da oydu. Merkez bankalarının müdahele zamanlamasını tam öngeremediği mi kabul ediyorum. Şu an Yen ilk müdahalelerin başladığı zamankinden biraz daha değerli ve bu noktalarda dengelenmiş durumda. Sonuçta piyasa temel yön verici. Piyasa akan su örneklemesindeki gibi değerlendirilebilir. Su kaynağından geldiği sürece önüne konulan engeller sonunda geçilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder