7 Ekim 2011 Cuma

Dolar nereye gider ?

Altının ons fiyatının 800-900 dolar olduğu dönemde başlayan tutarlı ekonomik tahminlerim
1.40  iken yaklaşık 1 yıl önce mutlaka dolar almak gerek ile devam etmişti
Şimdi öngörü nedir?
1.80'in üzerinde dolar/Tl paritesi  nerereye gider?
Rekor fiyatlardan sonra oluşan grafikler ve değerler kestirilemez. Kimsenin net bir tahmini olamaz. (tahminler tutmayabilir ancak test edilmiş fiyat aralıklarındaki destek ve direnç noktaları anlamlı tahmin olasılığı oluşturur ve bunlara bağlı yatırım yapmak yanlış bir seçenek değildir) Ancak bilmediğimiz bir fiyat aralığındayız ve henüz piyasa koşulları bu fiyatta tepe fiyatı belirlemedi. (Merkez bankasının direkt müdahalesi bir piyasa koşulu değildir) Bu müdahaleye rağmen dolar fiyatının daha önceki tepe  seviyesinin üstünde seyretmesi dolar fiyatlarında beklenmedik noktaları işaret ediyor olabilir.
Dün ve bu gün net ve sert iki müdahale 1.84 -1.85 aralığına inen dolar. Bunda artan hisse senedi piyasalırının etkiside var. Merkez bankası ayı piyasasından bir dipten dönüşe denk gelen yükselişte hamleye başladı. Hep bir tepe fiyat mı merkez bankasını harekete geçirdi öyle ise bu fiyat nedir sorusu soruldu. Bunu merkez bankası biliyor elbet. Bence 2 gece önce 4 Ekim'de son 1 saatte ABD borsalarında başlayan yükseliş hareketi ve bunun devam eden etikisi ( ki böyle bir hareket yapılacaksa bu iyi bir fırsattı) ile oluşan trendin kulanılmasıydı . Ancak tüm merkez bankalarının bu tarz tüm müdahelelerinin ekonomiye fayda değil zarar getirdiğini düşünen birisi olarak bu hareketlerini değişen piyasa koşullarında dolar ve Tl fiyatları üzerinde beklenenin tam tersine etki yaratma olasılığı doğurduğunu düşünüyorum. Eğer piyasalar doları 1.80'inin altında fiyatları gösterecek kadar iyimsen gider ise Merkez bankasının attığı hamle tutabilir ancak tersine piyasalar bozulursa ve dolar mevcut fiyatların altına inmeyip yükselirse ve birde 1.90'ı geçerse bu dolar rezervleri açısından ciddi bir risk oluşturacaktır ve Dolar /Tl o durumda hiç tahmin edilemeyecek bir zirveye ulaşacaktır . Tl'nin değer kaybı Türkiye için kötü müdür iyi midir ? Bu tam cevaplandırılması zor bir konu. Ancak küçük yatrıncının temennisi yada porföyünün tamamı bu paritenin gidişini değiştiremez. Bu gün 1.5 milyar dolara yakın ihale açtı merkez bankası ve ben bir küçük yatırımcı olarak bunun tam olarak sayısal değer dışında neyi ifade ettiğini tasavvur edemiyorum. Ancak mevcut koşullarda küçük yatırımcı temennilerden öte kendini korumalı. Filler boğuşurken altta ezilmemeliyiz ve kendimizi kollamalıyız. Bu bazen Tl'de kalmakla mümkün bazen hiç Tl'de kalmamakla.
Doların yükseleceğini düşündüren işaretler
1.Güçlü sert bir müdahele iyimser bir dış piyasa artan Euro/Dolar paritesine rağmen eski tepe seviyesinin (1.83) üzerinde 48 saat geçiren Dolar
2.Merkez bankasının hep biraz piyasanın dışında pisikolojik etki oluşturmayan duruşu yerine <Merkez bankası bu dövizi daha fazla yükseltmez.> şeklinde psikolojik bir baskı oluşturmaya yönelik yargı oluşturma çabası. (Toplantının ilk cümlesi "artık konuşma zamanı bitti uygulama zamanı" (yada benzeri bir cümle ) pek alışık olunmayan ise toplantıda sarf edilen bu gibi cümlenin dışarıya böyle vurgulanarak çıkartılması )
3.Paranın gidecek yerininin kalmaması (Şu dönemde aklı selim bir ekonomi değil aşırı fazlalıkta ve  sıkışmış bir likiditenin hareketleriyle oluşan bir kaosun içindeyiz kimse önünü göremiyor başından beri yapılan yanlışlar ve kimsenin yanlıştan dönme cesareti ve gücü yok. Dünya üzerinde şu an güçlü bir ekonomi yok. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder