28 Ekim 2011 Cuma

Piyasaların yönü (29 Ekim 2011)

İMKB hafif bir yükselişle kapattı. ABD yatay Avrupa yatay kapattı. Beklentilerde değişiklik oluşturmayan piyasanın yönünü değiştirmeyen bir gün. Hala hisse senedinde artış. Dolar da sabit. Altında belirsiz süreç devam ediyor.
ABD'nin 3. parasal genişleme planı açıklaması ile ilgili haber (Bloomberg'te okudum) takip edilmeli. Bu hisse senedi piyasalarını ciddi bir artış ivmesine yönlendirir. Bu bir spekülasyon mu? gerçek mi? Şu an bunun peşinde olmakta fayda var. FED son açıklamalarında tam tersi ifadeler kullandı. Pek olası gibi görünmüyor. Diğer bir nokta Çin'in EFSF'ye nasıl bir destek olacağı. Burda güçlü bir Çin desteği Avrupa borç krizini farklı bir boyuta taşıyabilir. Çözüme bile götürebilir. Burada Çin'in Euro bölgesinin ve Euro'nun belli bir güçte kalmasına ihtiyacı var. Ancak burda optimal ayarlamayı yapmak zor.
Eğer FED'den QE3 Çin'den güçlü destek birleşirse piyasalar coşar. Dolar 1.60'ın altına geriler. Birde buna başka bir kredi değerlendirme kuruluşundan not artırımı gelirse 70 000'in üzerinde bir İMKB görebiliriz. Bu söylediklerin bir kaç hafta önceki tahminlerim ile çelişiyor görünüyor olabilir.
Savunma
1. Bu söylediğim olasılıklar henüz hayata geçmedi ve henüz doğrultu değişikliği yok
2. Piyasalar dinamik ve değişken doğrultulara sahip. Ve ana doğrultuya ulaşırken de farklı doğrultulara sapacaktır. Bu nedenle küçük yatırımcı yatırım vadesi süresince temel doğrultuları ve ara doğrultuları yatırm hızına göre tespit ederek o tespitler doğrultusunda davranmalı.
Özetle hisse senetlerindeki ara doğrultu yükseliş yönünde. Bunu ana doğrultu haline getirecek iki (Çin desteği ve QE3 ) olasılık var. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini takip etmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder