14 Kasım 2011 Pazartesi

Bu gün ne oldu yarın ne olur 14 Kasım 2011

Bu gün hisse senetlerinde hafif satıcılı risk iştahının düşük olduğu bir gündü. ABD piyasalarının son 1 saatte hafif alıma geçmesi yarın için olumlu bir sinyal kabul edilebilir.
Bu gün panik olmadan geçen bir gündü piyasaların kendine gelebilmesi açısından önemli. Sürekli spekülatif haberlere alışmış piyasalar için bu gün İtalyan tahvillerinin yüksek olmasının dışında bir haberde yoktu. Klasik bir görüştür ancak piyasa hareketlerinin sağlamlığı açısından bu düzeltmeler önemli. Bir süredir ilk kez böyle olağan bir düzeltme hareketi vardı piyasada ve iyimser bakışı artıran bir durum olarak yorumlanabilir.
 Bu gün Kemal Derviş'in Avrupa'nın risklerine karşı yaptığı rasyonel açıklamalara katılmamak mümkün değil ancak Avrupa Birliği geçen ay toplantıyı bunun için yapmadı mı ? Aynı gerekçeleri ve analizleri tekrar tekrar söylemek temel çözüm felsefesinde fark olmadan kime ne fayda sağlıyor. Bunlar ve detaylar ilgili insanlarca oturulup konuşuluyordur herhalde bizim içinse Avrupa borç krizi artık çok sıkıcı bulantı oluşturucu bir tanımlamaya doğru gidiyor Krizin başında güven bunalımı aynı hisleri uyandırmıştı.
 Piyasalar sıkıştı negatif bir yönde sıkışıklığı açması için çok çok kötü haber gerekir zatım çok kötüler uzun süredir bilinen konuşulan çözülmeye çalışılan durumlar. Eğer çok çok kötü bir haber gelmez ise sıkışıklığın pozitif yönde aşılması daha muhtemel.
Bu belirsiz koşullarda ve aşırı hareketlenmelerin beklenmediği koşullarda hisse senedi yatırımı yapılacak ise hisse seçimi önem kazanıyor. Bunun için iyi teknik analiz yapmak yada bu verilerden yararlanmakta fayda var. Ayrıca beklentisi olan sektörleri de bilmekte fayda var.
Doların mevcut koşullarda bile hiç zayıflamadığına dikkat etmek gerek. Uzun vadede şu an tek güvenli liman dolar. Ancak kısa vadede Avrupa Birliğinin aldığı önlemler ile bir miktar zayıflaması beklentim henüz gerçekleşmedi.
Yıl sonu rallisi çok konuşulmaya başlandı. Çok konuşulan genelde oluyor. Ancak istisnai olarak tersi de oluyor ve asıl kazanç bu terisini öngörmekle kazanılıyor.
Sonuç: Yarın belirsiz ancak bu günkü kayıpların yarın kısmen telafi edileceğini düşünüyorum. en rasyonel davranış pozisyon koruyarak beklemek olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder