14 Kasım 2011 Pazartesi

Dünyada savaş tamtamları

Bu gün TV'de dinlediğim bir haberde İsrail'in İran'a saldırabileceğini bunu da hava koşulları nedeniyle en erken bahar ya da yaz aylarında yapabileceği söyleniyordu. (aylar konuşuluyor ve öyle ruhsuzca bir haberdi ki İnsan medeniyetin en utanılacak en acı olayı savaş böyle önemsiz bir şeymiş gibi anlatılmamalı ) Gerekçe İran hiç bu kadar nükleer silah yapmaya yakın olmamıştı. (Bu nedir şimdi Irak nükleer silah var diye harap edildi sonra "Baktık bulamadık dendi". -bu bakma eylemi esnasında milyonlarca  insan öldü binlerce asker öldü istikrarsız bir ülke kaldı geriye hala insanlar ölüyor- Şimdi pişkinliğe bakın silah yokta silah yapabilme olasılığı var imiş o halde bu nükleer santralle enerji üreten her ülke için geçerli bir olasılık )
 Bu konuyu küçük yatırımcı bloggumda yer vermemin nedenine gelelim.
Bu bir olasılık henüz düşük bir olasılık. Ancak biz küçük yatırımcıların kulağı delik olmalı. Çünkü en iyi koşullarda bile haberlerin çok azından haberdar olabiliriz. Ve hafızayı güçlü tutmak gerekir. Bir haber konuşulur ve sonra aşırı haber yükü nedeniyle güncelliğini kaybeder unutulur. Ancak piyasa unutmaz.
Bir diğer nokta piyasa sadece olaylara tepki vermez hatta olmadan çok önce olasılıklarına göre kendine yön verir yani savaş kadar savaş olasılığı da önemlidir piyasalar için. ve ikinci dünya savaşından bu yana yaklaşık 60 yıldır dünyada hiç bu kadar savaş olasılığı yüksek olmamıştır. İkinci dünya savaşının gerekçesinin aslında 1929 ekonomik krizinin  (o zaman burhan deniyordu -bu parantez çok aydınlatıcı olmuş :)-)  aşılamamış olmasıdır. 2008 Lehman krizi yani 3 yıldır çözülmeyen ekonomik kriz büyüklük olarak başlarda hep 1929 krizyle karşılaştırıldı. 2008 Krizinin diplerine doğru bu savaş olasılıkları mevcut iktisadi sistemde çöküş olasılıkları hep konuşuldu öyle bir ortam vardı ki İMKB 21 000 olmuş Al önerisi verdiğinizde insanlar buna inanamıyordu sanki dünya batacak gibi bir hava... Sonra unutuldu her şey İMKB 70 000'leri gördü zamanında alan mutlu almayan dertli.
 Şimdi yeniden savaş tamtamları çalıyor. Rafa kalkmış bir olasılık ve umarım hiç bir zaman olasılık olmaktan öteye gitmez. Ancak piyasalar bu olasılıkla mutlaka dalgalanacaktır. Şimdilik erken Şu ara Berlusconin istifasını Bon bongo muydu neyse işte öyle eğlence ralli biraz kutlama havasında olacaklardır. Ama parti bitince...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder