25 Haziran 2013 Salı

Gelişen piyasa ekonomilerinin er meydanı

İMKB (BİST) 100 endesi 70 binlere kadar geriledi. Dolar 1,95'in üzerinde tarihi zirvesini gördü.
Bundan sonraki süreç ne olabilir.
Hisse senetleri piyasasında kesin net bir satış sürecindeyiz tepki alımlarının bu trendi değiştirmesi mümkün görünmüyor. Türkiye'nin önümdeki en önemli konulardan birisi Kredi notu ili ilgili olası bir düşüş. Şu an güncel olaylar ve konjonktüre baktığımızda Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir ülke konumunda değil. Bununla ilgili gelebilecek olumsuz bir açıklama hisse senetlerindeki satışı ciddi oranda düşürebilir. Bu olasılık yabana atılamayacak bir olasılık. Bu nedenle al sat manevrası yapabilecek kabiliyette olmayan küçük yatırımcı hisse senedine yatırım yapmak için beklemeli.

Dolar : Artık düşük faiz ve bol para döneminin bittiği bir döneme giriyoruz. Bu da kurların yeniden belirlenmesi anlamına geliyor.  ABD'inin onca genişlemeci para politasına rağmen Aslında 1,70 - 1,80 seviyesinde kalan kur TL'nin değersizleştiği anlamına geliyordu. Şimdi bu değersizleşmenin isimlendirilmesinden başka bir şey değil yaşadığımız. Düşük kur kimi ülkeler için bir tercih ancak Türkiye için bir takım avantaj ve dez avantajı birlikte içeriyor. Bunun temeli ihraç ettiğimiz malın üretiminde önemli derecede dışa bağımlıyız bu da ihraç mallarının maliyetini yükseltiyor eğer böyle bir bağımlılığımız olmasa idi düşük kur bize ihracatta önemli bir avantaj sağlayacaktı. Çin ve Japonya ekonomileri kurlarının değerinin çok düşük tutulması stratejisine bağlı bir sistemleri var.
Merkez bankası Dolar'ı dizginlemek için agresif davranır ise bu durumda Türkiye'nin büyümesi çok yavaşlaya bilir ya da bir ressesyon gündeme gelebilir.
Sonuç merkez bankası daha yüksek kuru kabullenecek .

Çok zor bir ekonomik dönem şimdi akla karanın ortaya çıkacağı bir dönem. Bol para döneminde ekonomiyi yönetmek kolaydı er meydanı paranın kaçtığı dönemde ekonomiyi yönetmek olsa gerek. Tabi o bol paralı dönemde önlemler alınsa idi dışa bağımlılık azaltılsa idi işler çok kolay olabilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder