27 Ağustos 2013 Salı

Bu gün Merkez bankası toplantısı vardı

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1414879-mb-enflasyon-agustostan-itibaren-düşer

Merkez bankasının toplantısı vardı. Bunu günceye not düşmek gerekir. Böyle bir dönemde merkez bankasının yöneticisi olmak gerçekten çok güç bir şey. Bir sürü belirsizlik ve ipler senin elinde değil. Bir de siyasi baskı var ise üzerinde  çok zor.

Sayın Başçı'nın şu açıklamasını not düşmek gerekir "Döviz bir süre sonra yorulur ve geri döner" Peki biz neden milyarlarca doları bir doksanlarda sattık. Neden milyonlarca tl kaybettik?

Türkiye gibi ekonominin iplerini kendi elinde tutamayan ülkeler için bu kriz dönemlerinden çıkardığım bazı sonuçlar var.
- Mutlaka bazı ekonomik aktiviteler yüksek kurdan etkilenmeyip hatta bu dönem bir kar dönemi olacak. Örneğin tekstil tarım burada dışa bağımlılığın sıfır olmasını sağlayıp kurun yükselmesini tam olarak bir ihracat artısı haline getirmek gerek. Böyle dönemlerde ülke için bir soluk alma şansı sağlayacak bir büyüme fırsatı sağlayacaktır
- Kurun mutlaka piyasalarca bir takım direnç ve destek seviyelerinin oluşması gerekir. Bunu merkez bankası oluşturursa piyasal dinamikler devre dışı kalınca kontrolsüz yükseliş riski artıyor ya da kontrolün maliyeti çok yüksek oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder