25 Ağustos 2013 Pazar

Ekononmik krizlerin nedeni ve çözümü üzerine bir not

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1413391-abdde-hanehalkinin-geliri-azaliyor

ABD'de hanehalkının geliri azalıyor

Amerikalılar bugün, 2009 yılındaki "durgunluk dönemi"nden dahi daha az kazanıyor

24 Ağustos 2013 Cumartesi, 14:05

 
Bloomberght'de Cuma günü yayınlanan bu haber ilgi çekici idi. ( En üstte sayfanın linki  altta da haberin devamı var )
 Bu haber ekonomik krizlerin çıkış nedeni ve gelecekte de çıkmaya devam edeceğini net bir şekilde gösteriyor. Şu an da ABD ekonomisi son krizi "atlatmak" üzere yayınlanan  bir çok veri normal ekonomik aktivasyona işaret ediyor. Ancak krizden çıkan ülkenin en üst ve en alt gelir düzeyleri arasındaki fark açılıyor ve geniş halk toplulukların ekonomik gücü zayıflıyor.  Ekonomiyi düzeltmek üzere yapılan teşvikler daha zengin olan nüfusun küçük bölümünü destekliyor. Bu da toplam para (toplam ekonomik güç : enerji) dağılımında bir asimetri oluşturuyor ve bu para küçük bir nüfus topluluğunda aşırı derecede birikince atıllaşıyor ve temel ekonomik aktiviteye katılımı azalıyor. Bu da ekonomilerin sürekli güç kaybına neden oluyor.  Daha öncede yazdım günümüz ekonomik sistemlerinde krizlerden gerçek anlamda kurtuluş yolu nüfusun daha büyük kısmının -örneğin ceo'ların değil de işçilerin (haberden bir alıntı:1970'li yıllardan beri CEO gelirleri, ortalama bir işçinin gelirine oranla 127 kat arttı) - evet nüfusun büyük kısmının parasal gücünün artırılması ile krizlerden çıkmak gerçek anlamda  mümkün olacaktır. Böylece temel ekonomik aktivitelere katılım artacak paranın atıllaşması azalacak. Aslında krizin temel nedeni de bu geniş halk kitlelerinin ekonomik gücünün azalması.  
Aslında çözüm basit emek hakkını alır ise sorun kalmayacak.
Emeğin hakkını aldığı emeğin kutsandığı bir dünya ekonomilerin ve insanlığın düzlüğe çıktığı -insanlığın altın çağının yaşandığı bir dünya olacaktır.
 
 
 
Haberin devamı
    ABD'de ortalama hane halkı araştırma raporları, durgunluğun resmi olarak sona erdiğinin açıklandığı 2009'da, bugünden daha fazla para kazandıklarını ortaya çıkardı.

    Sentier Araştırma firmasının en son raporuna göre, 2009 yılının haziran ayında, 54 bin 478 dolar olan Amerikalı hane geliri, 2013 yılının haziran ayında 52 bin 98 dolar dolara inerken, yüzde 4,4'lük bir düşüş yaşandı.

    Ekonomik Politika Enstitüsü ise, son 10 yılda, Amerikan işçilerinin verimliliklerinin aklaşık yüzde 25 artış göstermiş olmasına rağmen hiçbir ücret artışının olmadığını ortaya koyuyor.

    Gelir skalasında, zenginin zenginleşme oranının diğer bütün sınıflardan daha hızlı bir şekilde arttığı ABD'de, gelir eşitsizliğinin durgunluk sırasında fırladığı, gelir dağılımının en üst yüzde 10'unun, 2010 yılındaki en alt yüzde 10'dan yaklaşık 16 kere daha yukarıya çıktığı ifade edildi.

    Amerikalılar'ın yüzde 20'sinin en alt yüzde 20'den daha hızlı büyüdüğü kaydedilirken, raporlara göre, 1970'li yıllardan beri CEO gelirleri, ortalama bir işçinin gelirine oranla 127 kat arttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder