18 Eylül 2013 Çarşamba

Bernanke neden manuplasayon yapmak zorunda kaldı?

FED 85 milyarlık tahvil alımına devam etti her hangi bir azaltma yapmadı.
Benim için şaşırtıcı bir sonuç  oldu. Peki neden FED azaltıma gidemedi? Esas soru bu. Bu paranın azaltılması gerekiyor.
 Neden Bernanke böyle 180 derece dönmek zorunda kaldı. Mayıstan bu yana değişen ne oldu? Bu iki toplantı arasında 180 derece farklı söylem ve sonuç var.
Bu bir tür manüplasyon. Peki FED neden böyle manüplasyona neden olacak bir duruma düştü.
Piyasalar kısa süre sonra şunu söylecek ekonomi tehtit eden büyük riskler var ki Bernanke söylemlerinden ciddi derecede döndü. Bu riskler nedir?
Burada önemli olan nokta şu global dünya ekonomisi sürekli para basılmasına bağımlı hale mi geldi ? Aslında bunun anlamı -sürekli para basılması- ekonomik üretimlerin sürekli değer kaybediyor olmasıdır. Çünkü basılan paranın karşılığı yok. Bu sürekli bir değer kaybı. Bu nedenle sürekli para basılması politikasının azaltılabilir olması önemli. Aksi  mevcut ekonomik anlayışın çöküşüdür.
Muhtemelen FED daha önceki parasal sıkılaştırma tecrübelerinden aldığı derslerle bunu ekonomiyi en az etkileyecek şekilde yapmaya çalışıyordur. En iyimser yorum bu olacaktır. Yani hala bir şeyler kontrol altında.
Sonuçta FED parasal genişlemeye son verecek ve bu politika yoluna girmiş durumda.
 Bu karar bayram etkisi yapmamalı zaten var olan 85 milyar dolar tahvil alımı aynen devam etti. Yani piyasalarda reel olarak bir değişiklik yok. Sadece tahvil alımının ne zaman azaltılabileceği ya da azaltılıp azaltılamayacağı konusu belirsizleşmiş oldu. Ancak eğer global ekonomi için karamsar değil isek düzelme yolunda olduğunu düşünüyor isek paranın yönü değişmiştir. Bir ay önce 3 ay sonra. Yön belli.
Bu sürede gelişen iniş çıkışlar kar sağlayabilir ancak sürekliliği tartışmalı.
Yarın görülecek seviyelerin zirve ve dipler olacağını düşünüyorum. (hisse senetleri %3 yukarıda zirve yapacak ancak bu devam etmeyecek Dolar 1,9350 civarı bir dip yapacak )
sonra piyasalar geleceği konuşmaya başlayacak ve tahvil alımındaki azalmadan neden vazgeçildi ne zaman azaltıma geçilecek soruları ile bu dalga tamamlanacak.

2 yorum:

  1. ertesi gün
    Hisse senetleri % 7'den fazla yükseldi
    dolar 1,94 civarlarını gördü 1,95'lede dengelendi

    YanıtlaSil
  2. kararın açıklanmasının ertesi günü dip ve zirvelerin görüneceği tahmini tam 12'den vuran bir tahmin oldu.

    YanıtlaSil