18 Eylül 2013 Çarşamba

Genel değerlendirme Yarınki FED toplantısı öncesi tahminim

Herkes bekliyor yarınki FED toplantısı ve sonrasında Bernake'nin açıklamalarını.
Aslında daha önce net bir şekilde yol haritası çizildi. Tahvil alım programında azalma başlatılacağı net olarak ifade edildi. Tabi veriler kötü gelirse tersi de olabilir dendi ancak verilerin kötü geleceği falan yok. Eğer veriler kötü gelecek ise bu parasal genişlemenin de anlamı yok ve ekonomi bir girdaba girmiş demek olurdu. Ilımlı düzelme devam ediyor. Bu şekilde basamak basamak tahvil alımlarının azaltılması sonrasında hedef değerlere 6,5 işsizlik ve enflasyon hedeflerine ulaşıldığında faiz artırımı.

Bernanke ve Obama sonuçta krizin merkezindeki ülkelerini krizden ilk çıkan ülke konumuna getirdiler. Bu başarıyı görmek gerekir. Krizin başında Dolar rezerv para olmaktan çıkıyor denirken en güveniler para birimine haline geldi. Amerika'da dünyü liderliğini pekiştirdi. Almanya'yı da bu kriz dönemini çok iyi değerlendirmesi ve Avrupa'nın tek efendisi haline gelmesinden ötürü kutlamak gerekir. Evet krizler yeni fırsatlar doğurur. 

Yarınki FED toplantısı ve Bernanke'ni konuşmasının piyasalardaki son yükseliş dalgasını geriye çevireceğini ve yeni tartışmalara yol açacağını düşünüyorum. Konu başlıkları
1. Tahvil alımı bu yıl sonuna kadar tamamen biter mi gelecek yıla sarkar mı?
2. Faiz artırımı 2014 ilk yarısında olur mu ikinci yarı ya da 2015'e sarkma olur mu?





http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1425985-kuresel-piyasalarda-gunun-ozeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder