20 Eylül 2013 Cuma

Milyon dolarlık ders: Eylül 2013 finansal dalgalanması

Son 15 günde önce Suriye gerilimi nerdeyse savaş bir kaç günde çıkabilirmiş şeklinde zirveye çıkarıldı ve ardından politik bir çözümle ertelendi. Sonra FED  kararı konusunda tam tersi yönünde büyük bir beklenti yaratıldı ve ters FED kararı ile çok ciddi bir yükseliş yaşandı.
Bu durum birazda medyanın okunma kaygısından kaynaklanan etkili manşet arayışları neticesinde arttı. Bir iki gün içinde müdahele gelebilir manşeti okunuyor ya da tıklanıyor. Bir tür otolog mekanizma kendi kendini büyüten haberler.
Medya - haber sunucuları kendi beklentilerini yaymaya başlıyor. Özellikle FED konusunda "son 1 aya kadar alımı azaltmaz diyordum ama..." hatta "son bir haftaya kadar alımı azaltmaz diyordum ama anketler vs sonunda bende azaltıma gideceğine kanaat getirdim" diyen profosyoneller vardı. Kendi kendine işleyen ve taraftar kazanan beklentilere örnek . 
Bu yaşanan süreç ve Eylül 2013 dalgası gerçekten not edilmesi gerekir. Burada kendiliğinden gelişen bir olumsuzluk girdabı vardı.  Ve tersine dalgayı yakalayabilene çok kazandırdı. Ancak bu en riskli dalgalardan birisi idi hiç atlamamış olmak daha aklıselim ve uzun vadede daha sağlıklı olacaktır. Böyle bir riski alan ve kazanan kişi ileride daha büyük riskler alabilir buda çok büyük kayıplara neden olabilir.
Ancak henüz girdabı oluşturan olumsuzluk "öz"leri hala duruyor. Ne Suriye sorunu tam olarak bir neticeye bağlandı ne de Tahvil alım programında azaltmaya gitmekten vazgeçildi. Ayrıca Türkiye'nin kendi iç meseleleri üçüncü bir öz olarak duruyor. Böyle zamanlarda tarafsız gözlemleyebilmek ve sağlıklı yorumlara ulaşabilmek uzun vadede daha çok kazandıracaktır. Bu günler milyon dolarlık dersler piyasaların ; atölye çalışmaları denilebilir. Okumak dinlemek not almak gerekir.
Tarih tekerrürden ibarettir denir ya piyasalar bunun hızlandırılmış halidir. Oluşan dalgalanmaları çözmek dalgaların dinamiğini algılamak çok önemli. Benzer dinamikte dalgalanmalar sık sık tekrarlıyor.
Sakin, güvenli, ne yattığını bilen, olaylara tarafsız bakabilen özgürce yorumlayabilen yatırımcı bu dalgaların dinamiklerini çözebilir. Bu tecrübeler  gelecekte onun yolunu aydınlatır. Yada dalgalarda daha güvenli sörf yapmasını sağlayabilir. Unutmamak gerekir ki her sörfçü düşer işin keyifli yanı düşüp kalkmakta ve yeniden rüzgarı yakalamakta değil mi . Ama tahtada yeterli denge sağlayana kadar çok açılmamakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder