27 Ocak 2014 Pazartesi

DOLAR 2,3892'yi gördü.

Bu gün günlüğe mutlaka not edilmesi gereken bir gün.
Dolar tl karşısında 2,3892'yi gördü. Geçen hafta merkez bankasının toplantısında beklenilen kararların alınmaması sonrasında dolar artışına spekülatif hareketlerin artan şiddeti de eklenince dolar rekor üstüne rekor kırdı. Geçen hafta perşembe günü merkez bankası piyasaya yaklaşık 4 milyar tl doğrudan satış ile müdahele etti müdahale başta etkili oldu o zaman kur 2,2890'ı görmüştü müdahelenin ardından 2,26'lara kadar geriledi. Ancak gün sonunda tekrar yükseldi ve 2,30lara çıktı ertesi günlerdeki küçük çaplı ihalelerle kur iyice arttı. Bu gün öğle saatlerinde merkez bankasının olağan üstü toplantı kararı ile 1,3890'ı gören kur 1,28'lere kadar geriledi. Toplantının  yarın (281/14) gece 24;00'de sonuçları açıklanacak.
 1,79'larda dolar al diye blogumda yazmıştım. Bu seviyeler benim içim çok iyi bir tahmin yaptığımın göstergeleri. Ancak ben son 1 haftadır dolarda satış öneriyorum grafiksel olarak da bu dönem bir volatilite sonrada hızlı bir geri çekilme dönemi. 1 -2 ay içinde bu seviyelerde (2.10lar civarında) bir stabilleşme olacaktır. ta ki yeni bir yükseliş hamlesine kadar. Merkez bankasının müdaheisinin kuvveti  ve FED'in olası gevşeme politikası yanlı açıklamaları ile 2,0'ın altına sarkması da bir olasılık.
bir günde kurun gördüğü zirve 2,38 ve dip 2,28 arasında yaklaşık %5 'lik bir değişim var. İşte çok dikkat edilmesi gereken ve sakıncalı olan nokta bu. Bu şekilde volatil bir kur ekonomi için kabul edilemez bir anomalidir. Aslında yükselişin son döneminin ne kadar spekülatif olduğunun da bir göstergesi reel olarak herhangibir müdalele yok ikin sadece yarın toplantı yapılacağının söylenmesi üzerine kapatılan pozisyonlar % 5'e yakın bir değişim yaptı.
Bir not daha: geçen hafta cuma elimde kalan son dolarları 2,30 kurdan döviz bürosunda satarken vatandaş alıcı mı satıcı mı diye sordum. Aldığım cevap üzücüydü daha çok alıcı imiş vatandaş, şimdi o dolarlar merkez bankasının olası müdahelesi ile vatandaşın elinde kalacak. Pahalıya aldığı için bozduramayacak ve bir miktar para belirsiz bir zamana kadar bağlanmış ve ekonomik aktiviteden çıkmış olacak. Bari bankada bir döviz mevduat hesabında bekletilse yastık altına atılmasa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder