27 Kasım 2014 Perşembe

PETROL FİYATLARINDA ANORMAL DÜŞÜŞ

Petrol fiyatlarındaki anormal düşüş. Bu günceme notu düşülmesi gereken bir durum.

Bu anormal fiyat hareketi uzun bir süredir yazmadığım ekonomi günceme benim için bir dönüş sağladı.
Şu an için günlük düşüş % 7'ye yakın Brent petrol 72.8 lira. Bu güne özel OPEC toplantısından arz azalışının gelmemesi aynı miktarda arza devam kararının çıkması % 6'yı geçen düşüşün açıklaması. Üretim tavanı günlük 30 milyon varilde tutuldu.
Bu fiyat hareketinin Türkiye'ye olası etkisi:
Petrol fiyatlarının düşmesi düşüş kalıcı olursa günlük hayata yansıyacaktır. Türev ürünlerde ucuzlama ve beklenmedik bir enflasyon düşüşü. Bu da merkez bankasından beklenen faiz indirimi için bir fırsat sağlayacaktır. Faizler siyasi baskı da eklendiğinde ciddi oranda düşebilir. Faizlerin azalması o günkü konjonktüre bağlı olmakla birlikte dolarda bir artış olasılığını akla getirir. Bunlar 2015 yılında beklenmesi gereken gelişmeler. Bir kaç gün içinde değil. 2015 yılında FED faiz artırırsa bu duruma Türk ekonomisi dolar açısından ters pozisyonda yakalanabilir ve anormal Dolar hareketleri gelişebilir.

Peki söylenen dedikodular doğru mu?
Petrol fiyatlarının ucuzlatılması Ukrayna politikası nedeniyle eleştirilen Putin hükumetini dolaysıyla Rusya ekonomisini zayıflatmak için yapılmış bilinçli bir politika mı ?
Böyle ise bu sürecin sonucu pek iyi bitmeyebilir.

Petrol normalde neden düşer ?
Tüm fiyat hareketlerinin temel belirleyicisi arz ve talep arasındaki dengedir. Arz sabit ise fiyatın düşmesi talebin azalması anlamına gelir. Günümüz ekonomik sisteminde petrol talebinin azalması bir ekonomik durgunluk veya yavaşlamanın ön göstergesidir. Açıklaması bu ise bu da pek iyi bir geleceğe işaret etmiyor. Japonya'daki resesyon Avrupa'nın bir türlü toparlanamayan ekonomik büyümesi son olasılığı destekliyor gibi.

Peki arz artmış olabilir mı ?
Bu OPEC üyeleri hariç petrol arzı yapılması anlamına gelir. Bu olası mı ? Yakın coğrafyamızda petrol kaynaklarının kimin kontrolünde olduğu konusu belirsizlikler içeriyor. Fiyat hareketlerini etkileyecek bir arz oluşturabilir mı?
Peki petrolün alternatifi bir enerji kaynağı oluşturulmuş olabilir mi ? Kaya gazı ABD için bir enerji kaynağı umudu içeriyor ama bu fiyat hareketini açıklayacak bir üretim oluşturmuş alması beklenemez.
Sorular zamanla cevaplarını bulacaktır şimdilik soruları soralım.
(Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Sadece günü anlamak ve gelecek için bir tahmin yapma çabasıdır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder