17 Şubat 2015 Salı

Dolar endeksi Ve Mali endeks süper negatif korelasyon

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir )

Bir süredir değindiğim konu bu fiyatların temel göstergesi dolar endeksine bağlı dolar endeksinin düşmesi ile mali endekste gün içi artış net görülüyor. Dolar endeksi tekrar yükselince ciddi bir satış getiriyor. Öncül olan dolar endeksi mali endeks ikincil hareket ediyor. Dolar endeksi büyük resimde 95'lerden iniş eğiliminde. bu gün gün içi 94'ün altına sarktı. Bu şekilde dolar endeksi inişleri hisse senetleri için artış anlamına gelecek.

Türkiye'de hisse senetleri daha dünyaya göre daha oynak seyretti. Yunannistan belirsizliği aşırı fiyatlandı. Bu gün 2100 ile SP 500 endeksi rekor kırarken biz % 2lerde bir düşüş yaşadık. Tutarsızlığın temel nedenini açıklamak zor.
Yine bu gün başlangıca göre euru/dolar daha yüksek seviyelerde kapattı. 1,14'lerde açılıştı 1,13'lerde idi. Yani Avrupa Yunanistan konusunda çok endişeli değil. Nitekim Avrupa hisse senetleri piyası toplamda  yatay seyretti denilebilir.
Yunanistan'dan anormal bir haber gelmez ise (günlük tahminleri sevmem ama ) bu % 2'lik düşüşün tamamı yarın geri alınabilir ve % 2'nin üzerinde bir artış olabilir. Bunun olup olmaycağının sinyali ise dolar endeksinden görülebilir yine 93'lere doğru bir sarkma varsa hisse senetleri bu gün kaybettiğini yarın alabbilir.

1 yorum:

  1. 18 şubat 2015 için bu yazıda % 2'lerin üzerinde artış demiştim. Mali endeks %1.6 arttı. Bazı bankalarda gün sonu artış % 3'lerde oldu. İyi bir tahmin. (18 şubat 2015 )

    YanıtlaSil