19 Şubat 2015 Perşembe

FED TUTANAKLARI; BAŞLIKLAR VE YORUMLAMA DENEMESİ

18 Şubatta açıklanan FED tutanaklarında üzerinde durulan konu başlıkları
(Kaynak  http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1726543-fedi-endiselendiren-5-konu )
1. Ücret artışı hala aşığı yavaş
2. Düşük petrol fiyatlarının olumsuz tarafı
3. Güçlü dolar ihracatlara engel teşkil ediyor
4.Enflasyon aşırı yavaş
5.İletişim riskli ve zor

Dolarla ilgili bir süre önce yazdığım konunun FED toplantı tutanaklarında da yer alması (3.madde ) önemli. FED faiz artırımı yada purasal sıkılaştırma politikasına geçişin yeni bir ekonomik sarsıntı ya da kriz oluşması konusunda endişe taşıdığı için bu geçişi yumuşak yapmak istiyor. En yakın tecrübe 2013 yılında Mayıs ayında Bernanke'nin yaptığı Tahvil alımlarının sonlandırılması ile ilgili net ifadelerin oluşturduğu çalkantı. Tüm dünyada ciddi bir çalkantı çıktı ve bu toplantıdan sonra yaklaşık 2 yılda tahvil alımları sonlandırıldı. İlginç olan Mayıs 2013'de (tahvil alımı bir süre sonra azaltılacak denilen konuşmanın oluşturduğu çalkantı tahvil alımının azaltıldığı hiç bir toplantıda olmadı. 
FED burdan şu dersi almış olabilir: Net bir beklenti oluşturmamak gerek belirsiz bir beklenti ile piyasayı hazırlamak gerek. (bunun pek mümkün olacağını düşünmüyorum. Piyasa şuna bakacak faiz yükseliyor mu, yükselmiyor mu yüksilmiyorsa aynen devam yükseliyorsa kaç  sonuç erken veya geç politika değişimi bir çalkantı yapacak mesele o çalkantının kontrol edilip edilemeyeceği. Yada çalkantının çapı bir kaos oluşturacak enerjiye sahip olup olamayacağı. 
Toplantı tutanaklarına bakınca 2015 ilk yarısında bu çalkantı olmayacak Hatta ilk 3/4'de olmayacak son çeyrekte olup olmayacağı yukarıda yazılı 5 madde ile ilgili FED'in tatmin olup olmayacağı bağlı. 
FED'in nezaman faiz artıracağı konusu şu anda belli değil ama son çeyrekten önce artırmayacağını söyleyebiliriz. Ama çalkantı faiz artırıldığı toplantıda değil faiz artılacağını ima ettiği toplantıda olacaktır. Yani son çeyrekten önce faiz artırılmaması çalkantının son çeyrekten önce olmayacağı anlamına gelmiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder