13 Şubat 2015 Cuma

İYİMSERLİK HAVASI BÜYÜK BİR RALLİ ÖNCÜLÜ OLABİLİR Mİ?

BU BLOGGDA YAZILANLAR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. SADECE KİŞİSEL TAHMİN VE ANALİZ EDEBİLME ÇABASIDIR.
Piyasalara bir iyimserlik havası hakim. Ukrayna'da ateşkes anlaşması imzalanması Yunanistan ile ilgili ortak bir uzlaşı zemininde anlaşmaya çok yaklaşılmış olması çok iyimser bir tablo ortaya çıkardı.
Bu hava (16 şubatta Yunanistan ile ilgili bir sorun olmadan anlaşma tamamlanırsa ) piyasalarda (başlangıç günü bir önceki yazımda nokta tespit etmiştim) başlayan yükseliş dalgasını önce X dalgasını geçip 1. dalga zirvelerine yani TL zirvesine doğru hızlanabilir.
 Takip edilecek tek bir nokta bu oluşan iyimserliği bozacak iç ya da dış bir haber var mı yok mu? İyimserliği bozan bir şey yoksa 1 ay gibi kısa bir vadede % 25 ye yakın bir yükseliş ile mali endeks 1. dalga zirvesini 139 binleri görebilir. Bu seviyeye gelmeden önce 126 bin 128 bin arasında X dalga zirvesi var. Burası bir direnç mi olacak yoksa bir sıçrama noktası mı olacak o günlerdeki hisse hareketleri gösterecek. Eğer iç ya da dış olumsuz bir haber gelmez ise bu deneme de X dalga zirvesi geçilip 1. dalga zirvesi 139 binlere doğru bir hareket görebiliriz. Bu olumlu hava dolarda hiç ön görülmeyen bir düşüş sağlayabilir. Seviye vermek çok anlamlı değil ama 2.30'ların altına inebilir. Bunu sınırlayacak olan TC merkez bankasının faiz indirimi olabilir. Ancak dolardaki aşağı yönlü trend merkez bankasının faiz indirim olasılığını güçlendirecektir ki bu da X dalga zirvesini kırmak için en önemli iç beklenti olacaktır. Dolar da düşme ve Faiz indirim beklentisinde güçlenme durumu çok hızlı bir ralli oluşturabilir ve bir anda mali endeksi birinci dalga içine yükseltebilir.
Özetle takip edilecek noktalar
1 Ukrayna ya da Yunanistan ile ilgili olumlu gelişmeler devam ediyor mu?
2 Merkez bankası faiz indimi eğiliminde mi ( bunu belirleyecek olan dolar kuru düşüyor mu? enflasyonda düşüş beklentisi sürüyor mu ? )
bu iki maddeyi iyi takip etmek gerek beklentiler olumlu ise mali endeks hisselerindeki düşüşler alım fırsatı olarak görülebilir.
(BİR YATIRIMCI İÇİN EN İYİ KARAR KENDİ VERDİĞİ KARARDIR. Okurken dinlerken bilgi ve bakış açılarını anlamaya çalışmak ve bunları kendi yatırım risk ve vadesine göre sentez edip bir sonuca ulaşmak gerekir. Sonuçta yatırımcının öznel yani kendine ait bir karara ulaşması gerekir. Aksi taktirde olumlu bir sonuç alması çok zor. Finansal yatırım araçları ancak kendi ayaklarınız üzerinde durabildiğiniz de kullanabileceğiniz araçlardır. Bir başkasına tutunarak dengede kalmak neredeyse imkansız )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder