22 Şubat 2015 Pazar

ÖTELENEN YUNANİSTAN sorunu ışığında gelecek haftaya bakış

Cuma günü Yunanistan ile 4 aylık bir anlaşma konusunda anlaşmaya varıldı. Pazartesi günü Yunanistan yapacağı reformları içeren listeyi Troykaya sunacak Troyka onaylarsa 4 ay daha Yunanistan'a parasal destek devam edecek. 
Kısa vadede Piyasalar üzerindeki Yunanistan riski kalmış oldu. Perşembe günü Almaya Yunanistan'ın önerisini kabul etmiyor haberi ile dolar endeksi 93.80'lerden 94.50'ye kadar çıkmıştı. Cuma gece gelen haber ile dolar endeksi 94,20'lere düşüp 94:40'larda günü tamamladı. Yani Anlaşma olacak iyimserliğinin getirdiği piyasa rahatlığı bu anlaşma ile yetirince yerine gelmiş değil. Belki pazartesiye sarkan imza süreci olabilir. Belki anlaşma içeriği tatmin etmemiş olabilir. Bunu pazartesi daha iyi anlayacağız. Ancak ABD hisse senetleri önemli yükseliş kaydetti(%1'lere yakın). Tarihi rekor seviyelere çıktılar.  
Dolar endeksindeki sınırlı düşüş olmasa idi pazartesi Türk hisse senetlerinde de çoşkulu artış beklenebilirdi. Ancak şu dakika itibari ile (23:26 22 şubat pazar ) dolar/tl 2,4562  anlaşma sonrası Cuna gece 2,45'in altına sarkmıştı. Bu yükseliş sınırımızda yaşanan çatışmalara bağlı da olabilir. Sonuç çoşkulu değil temkinli bir piyasa açılışı muhtemel
Bu hafta salı günü iki önemli nokta var. Bir TC merkez bankasının faiz kararı, ikincisi yine salı Yellen'in konuşması. 
Eğer dolar düşüşünü devam ettirirse TC merkez bankasının faiz azaltma konusunda eli rahatlayacak.  Yunanistan sorunun ötelenmesi bu açıdan merkez bankasının elini rahatlattı. 
Yunanistan sorununun kalıcı çözülmemesi Yellen'in bu konuya atıfta bulunmasını sağlayabilir. Bu ters korelasyon geçen yıllarda kötü gelen veri FED'in desteğine devamı anlamına geldiği için piyasalara pozitif etki ediyordu. Şimdi FED Yunanistan konusuna atıfta bulunduğu için yine ters korelasyon oluşturabilir. 
Yeni bir risk  (örneğin sınırdaki çatışmalara bağlı ) eklenmezse piyasalar temel risklerin şimdilik rafa kaldırılması ile yükselişe geçebilir. 
Bizim için temel soru X dalgasının neresindeyiz. Tekrar iyimserlik ile 118 bin direnci geçilir ise o zaman X dalgası zirvesini doğru gittiğimiz söylenebilir. 

1 yorum:

  1. Mali endeks günü 117 bin 300 lerde yaklaşık % 1'e yakın bir yükselişle kapattı. öngördüğüm gibi temkinli bir piyasa açılışı ve temkinli bir yükseliş oldu.

    YanıtlaSil