15 Nisan 2015 Çarşamba

Bir kısır döngünün eşiğindeyiz.

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. sadece kişisel tahmin denemeleridir. )
Mali endeks 107 binden dönüp109 bine çıktı % 2'lik günlük hareket. Ancak kurun bu geceki seviyesi muhtemelen yeniden aşağı yönlü bir harekete neden olacak 107 bin kırılırsa 105 ardından 102 bin destekleri var. 102 bin kırılırsa 100 bin sonrasında 90 binlere bir  yolculuk olabilir.
Benim iyimser dalga beklentim için verdiğim süre siyaset ve merkez bankası arasındaki polemik ve tutarsız ekonomik kararlarla heba oldu. Şimdi seçim sürecinin ve belirsizliğinin etkisine girilecek süreç başladı. Bu sürece daha yüksek bir endeksle gireceğimizi daha düşük bir dolar  tl seviyesinde olacağımızı ummuştum. ve ısınan seçim süreci için bir düzeltme gelebileceği beklentisindeydim. Umduğum iyimser dalga gelişmedi. Nedeni siyasi etki ki burada siyasi iktidar kendisi için olumsuz sonuç doğurabilecek bir tutum içinde kalmıştır. Şu anda son FED toplantıları ve tarım dışı istihdam verisiyle 2,35'lere kadar inmiş olması muhtemel dolar tl'inin (siyasi etki olmasa idi dolar tl'inin ilk yükselişinin 2,50lerde kendini sınırlayacağını düşünüyorum ) oradan başlayacağı ve piyasa içi bilinen direnç noktaları  olacakken. Şimdi direnç noktaları olmayan rekor seviyelerle ısınan seçim ortamına giriyoruz. Siyasette gelişebilecek gerginliklerle bir anda çok daha yüksek dolar TL seviyeleri görülebilir. Bu da siyasi belirsizliği artırır. Seçim anketlerine yansır. Bu iktidarı daha da gerebilir. Bu gerginlik siyasetin ekonomiye olumsuz ektisini daha da artırabilir. Ve sürekli daha negatif ekti oluşturan bir kısır döngüye girebiliriz.

Grafikler bu olumsuz senaryoyu mümkün olarak gösteriyor. 110 binin altında kalan mali endeks aslında 2. dalga dibi 90 bine serbest düşüşe geçebilir. bu da % 20'lik bir düşüş anlamına geliyor. O negatif dalga Dolar TL'yi 2,85 lere çıkarabilir.
Tabi gelecek henüz yazılmadı. Alınacak rasyonel önlemler tersine bir pozitif dalga da oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder