14 Nisan 2015 Salı

Dolar TL Nereye kadar -2

Dolar / TL 2,69'u gördü.
üstelik gün içi 2.66 lara gerilemişken tekrar 2.69'lara çıktı.
Merkez Bankasının açıklamalarına bakılınca TL'yi savunamayacağı açık. Bu siyasetin etkisi. Merkez bankası siyasi baskı nedeniyle Temel Fiyat politikalarından vazgeçmiş görünümünde.
Sayın Başçı Yıllar önce Dolar /TL 1,50'lerden 1,75'lere hızla yükseldiği bir zaman diliminde herkes faiz artırımı beklerken ki toplantı günü 1,72'lere gerilemişti ve toplantı da faiz indirimi kararı çıkmış sonrasında hızla 1,90lara doğru bir artış süreci başlamıştı. Bu güçlü bir direnç noktasının MB elince kırılmasının neticesinde gelişmişti. Merkez bankasının bu yılın başlarında faiz indirimi sinyalleri de 2015'deki kontrolsüz yükselişi tetiklemiş ardından yeterince inmeyen faizler için gelen siyasi tepkilerle dolar iyice dizginlenemez hale gelmiştir.
Gelişmekte olan tüm ekonomiler gibi biz de yükselişimizi uçurumun kenarında yürüyerek yapıyoruz Bu şekilde zirveye çıkmaya çalışıyoruz. Aldığımız yol çetrefilli, tehlikeli. Tüm sorumluluk sahibi makamların çok çok dikkatli olması gerekirken, tam tersi kendilerince haklı gerekçelerle sorumluluklarının aksine açıklamalarla Türkiye ekonomisini uçurumdan düşme sınırına getirmiş durumdalar.
Az buçuk bilgime rağmen ekonomist sıfatında birisi olarak kriz çığırtkanlığı yapmanın sorumsuzca bir davranış olduğunu düşünüyorum. Ve krizlerin o ekonomi içinde yaşayan herkese zararlı olacağını bunu ön görene de hiç ön görmeyene de düşünüyorum. Ama okuyanı olmasa da bu yazılarımın bir bilen olarak uyarmak zorundayım. Geri dönüşü olmayan bir noktanın hemen sınırındayız. Uçurumdan düşebiliriz. Herkes sorumluluğunun bilincinde en akılcı olanı en akli selim olanı yapmaya gayret etmeli. Popülist yaklaşımlar ve kısa vadeli çıkarlardan uzaklaşılmalı. Aksi taktirde bir kısır döngü başlamak üzere. Bu kısır döngü halkasına girersek tekrar çıkmamız çok uzun zaman alabilir.
Ülkem iyi olanı umuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder