9 Nisan 2015 Perşembe

FED 18 MARTTA NE DİYECEK ?

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Sadece kişisel tahmin ve analiz çabasıdır.)
TC Merkez Bankası faiz konusunda karını verdi ve bu toplantı da mevcut faiz düzeylerinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Bu piyasaların beklediği ve MB'nın bağımsızlığını gösterdiği bir karar olduğu için hisse senetlerinde artışa neden oldu. Gün içinde MB'nın kararını eleştiren hiçbir siyasi açıklama gelmemesi "Tatlıya bağlanan" konunun siyaset tarafından da  desteklendiğini gösterince artış gün sonunda yükselerek devam etti.
Bu karar ve sonrasında gelmeyen siyasi eleştiri Hisse senetleri grafiğindeki kamburu (bakınız bir kaç hafta önceki yazı ) düzeltebilir. Şu anda mali endeks 107 bin'inin üzerinde. Kamburun düzelmesi için 117 binlere kadar çıkması gerekiyor. Bunun olabilmesi için 18 Mart'taki FED kararlarının faiz konusunda yumuşak söylemler içermesi ve Fitch'in cuma günü Türkiye ile ilgili olumsuz söylemlerde bulunmaması ile mümkün.
Benim ön gördüğüm tahmin yarın 18 Mart FED'in sabırlı kelimesini kaldırmaması ve hala sabırsız davranmasını gerektirecek koşulların oluşmadığı yönünde. Güçlü dolar vurgusu ve bunun ABD ekonomisine olumsuz etkileri bahsi bu toplantıda bir aşama daha öne çıkabilir. Her şey neredeyse düzelmekte iken FED'in atacağı sabırsız bir adım işleri alt üst edebilir. Bu ciddi sorumluluk.
Bu ön görüm tutarsa kısa vadede dolar endeksindeki düşüş ile birlikte Dolar/TL'de beklediğim düzeltme hareketi hızlı bir şekilde başlar (Fitch'den de çok olumsuz bir açıklama beklemiyorum)
Doların değer kaybetmesi Türkiye'de azalan petrol fiyatları nedeniyle oluşan enflasyondaki düşüş trendinde hızlanmaya neden olur. Bu da faiz indirimi beklentisi bu da Banka karlılıklarında artış beklentisi doğurur zincirleme bir olumluluk (hisse senetleri özellikle bankalar için ) havası ile ani bir yükseliş dalgası doğurabilir. Yeniden X dalgası zirvesini konuşabiliriz.
Ancak herşey ilk tahmin Yani FED konusunun tutmasına bağlı bu tersi olursa. Zincirleme reaksiyon tersine işleyecektir. Ve tablo ayna görüntüsü oluşturacak. Yani dolar artacak enflasyon düşüşü azalacak faiz artışı gündeme gelecek banka karlılıkları azalacak hisse senetleri düşecek.
Tam zıt senaryo. Herşey FED'in yarın 18 Martta ne dediğine göre şekillenecek. Ben yumuşak  söylemlerin fazlası ile hakim olacağı tarafındayım.

1 yorum:

  1. Bu yazıyı 18 mart fed toplantısı öncesi yazmıştım. Ama blogdaki hata nedeniyle yayınlayamamıştım. Taslak halinde kalmıştı. Bu gün hiç bir düzeltme yapmaksızın olduğu gibi yayınladım.

    YanıtlaSil