12 Mayıs 2015 Salı

Bir Gün FED faiz artırımına başladığında...

(Burada yazılı olanlar kişisel tahmin etme çabasıdır. Yatırım tavsiyesi değildir.)
Bir gün artıracak faizi elbet. Piyasalar ve onu oluşturan milyonlarca zihin bu artırımın zamanlamasına yoğunlaşmış durumda. Kısa vadeli hareketleri önceden ön görmek için bu konuda tahmin yapmak işe yarıyabilir. Ancak uzun vadede doğru soru FED faiz artırımına başladığında bu piyasaları nasıl etkileyecek ? Doğru soru bu ama piyasalar henüz bu soruyu soracak olgunlukta değil. Dolayasıyla piyasanın önüne geçmek kısa vadede bazen kaybettirici olabilir.
FED faiz artırdığında klasik cevap para ABD'ye dönecek dolayısıyla gelişmekte olan piyasalardan çıkış olacak ve gelişmekte olan piyasalarda özellikle hisse senetlerinde önemli bir düşüş dalgası olacak. Ben bu klasik görüşe katılmıyorum. Faiz artırımı ile birlikte parayla oynayan şunu düşünecek artık daha maliyetli  paraya sahibim ve daha fazla getiri potansiyeli olan tarafa yönelmeliyim. Bu sorunun cevabı gelişmekte olan hisse senetleri de olabilir gelişmiş ülke hisse senetleri de olabilir. Ancak gelişmiş ülke hisse senetleri tarihi zirvelerinde olduğu için kuvvetle muhtemelen aranılan piyasa gelişmekte olan hisse senetleri olacak orada da seçici davranılacak. Siyasal ve ekonomik olarak istikrarlı olan piyasalar seçilecek. Bu nedenle Türkiye için önümüzde bir tarihi fırsat daha oluşuyor olabilir. Buna hazırlık siyasal olarak uzlaşmacı tavır içinde davranan bir siyasi, gereksiz güç çekişmelerden uzak, merkez bankasının bağımsızlığı konusunda soru işareti oluşturmamış bir durumda bu faiz artışlarını karşılar isek paranın yöneleceği bir adres olma ihtimalimiz yükselecek.
2015 Türkiye ekonomisinde  son 10 yıl içinde siyasetin en önemli rol oynayacağı dönem olacak. Burada belirleyici olan siyasi görüşün yönü değil uygulanan yönetim anlayışı ön plana çıkacak. Çözümcü, uzlaşmacı demokratik bir anlayış Türkiye Ekonomisin önünü açacak ya da tersi olacak ve Türkiye ekonomisi ciddi hasar alacak.
Geçen hafta Meryy Linch'in FED faiz artırımı sonrası Türkiye piyasalarında kusursuz fırtına olabilir ve TL 3'ü görebilir uyarısı  vardı. Burada katılmadığım nokta şu Türkiye FED'in faiz artırımı değil siyasi bir problem nedeniyle Kusursuz fırtınaya girebilir. Bu da 3'lerin çok daha üstünde bir Dolar/TL paritesi anlamına gelir. Siyasal olarak uzlaşmacı, demokratik anlayış ise tam tersine FED'in faiz artırışını bir fırsata çevirebilir.
Umarım siyaset üstlendiği tarihi görevin farkında olur. Ve ülkem için en iyi olan gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder