26 Mayıs 2015 Salı

Dolar/TL yeniden yönünü tarihi zirveye mi çevirdi ? Hisse senetlerinde düşüş yerini serbest düşüşe mi bırakacak.

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir sadece gelecek tahmini oluşturma çabasıdır )
Son yükseliş dalgasını ön görmüştüm. Kişisel yazışmalarımda 116 bin 118 bin mali endeks seviyelerinin satış için kullanılması gerektiğini yazmıştım. Ama blogg'da yazma fırsatım olmadı. 2,60 ve altı dolar için bir alım fırsatı oluşturmuştu. Bunu da bloggda yazma fırsatı olmadı.
Şu anda nerdeyiz mali endekste 111 binlerdeyiz yine kritik bir destek bandına indik. 110 bin aşağı yönlü kırılırsa bir % 10 düşüş olasılığı gündemde.
Bu yılın temel belirleyicisinin siyaset olacağı konusu aşikardı ve en belirleyici olacağı döneme girdik. Seçim sonuçlarının ön görülemez olması nedeniyle piyasa inişli çıkışlı bir seyir gösterdi.
Kişisel düşüncem şu ki 7 Haziran seçimlerinin yeni bir seçim doğurma olasılığı çok yüksek. HDP baraji geçemezse bu kıl payı bir geçememe olursa itirazlar yeniden sayımlar ve ciddi bir tantana kopabilir. Bir takım gerginlikler ve yeniden seçim tartışmaları kopabilir. Ama tek parti iktidarı nedeniyle  bu erken seçim ya da seçimin tekrarlanması  talebi sonuç vermeyecektir.
Kıl payı geçerse ve tek parti iktidarı kurulamazsa bir azınlık iktidarı ile erken seçim gündeme gelebilir.  Çoğunluk oluşturan koalisyon AKP- MHP koalisyonu kurulması olası başkanlık sistemi için bir referandumu gündeme getirebilir.
Sonuç her şekli ile anket sonuçları da göz önünde tutulduğunda belirsizlik ve risk çok yüksek. Risk siyasal risk olduğu için bunun oluşturacağı dalgalanma çapı çok fazla. Ve bir türlü yön bulamayan bir hisse senetleri piyasası var yukarı yönlü denemeler ciddi satışlarla kısa sürede eritiliyor. Karar günleri gibi ve risk çok yüksek. Siyasi risk, FED'in faiz artış riski ve Bunu destekleyecek ABD verilerinde toparlanma olasılığı, masadan kalkmayan Yunanistan borç riski. Bu 3 riskin de en yoğun konuşulduğu dönem. Güçlü bir satış için koşullar çok uygun.
Dolar.
Bu blogg'da tek yanıldığım nokta 2,50'lerden beklediğim ( 2,50'den 2,30'a ) dolar düzeltmesinin gerçekleşmemesi oldu. Bu da tamamen siyasi gerginlik nedeniyle oldu. Siyasal iktidarın bir kısmının merkez bankası başkanı ile ilgili sözleri oluşması gereken dolar düzeltmesini elgelledi. Bu düzeltme geçen hafta yaşandı. 2,74'ü gören dolar 2,56ya geriledi. Oysaki bu gerginlik olmasa idi seçimlere 2,30 -2,40 arsında bir dolar ile girilebilirdi. Bu kur farkının iktidarın oy kaybı ile körele olduğu düşüncesindeydim yani o dönemki gerginlik ve bu siyaset anlayışı bu gün kaybedilen oy oranı anlamına geliyor. (iktidarların temel oy kayıplarının ekonomik gerekçeler olduğu kanısındayım ) Bu da seçim sonuçlarının çok net bir şekilde mevcut siyasal iktidarın tek başına iktidar olması anlamına gelecek bir durumun şu anda belirsizlik halinde kalması demek. İlginç bir karşıtlık. Basit bir hata şu anda çok fazla şeyi değiştirebilir. (Eğer baştan daha ılımlı bir politika izlense idi sonradan tatlıya bağlamaktansa baştan ağızların tadı bozulmasa idi biz şu anda daha yüksek oy oranlarını iie tek parti iktidarını gösteren anketler nedeniyle belki tarihi zirvelerinde bir hisse senedi piyasası yaşıyor olabilirdik ) Ama gerçekler böyle değil ve şimdi belirsizlik en yüksek seviyede (bunu değiştirecek ani bir haber örn anket sonucu ) gelmez ise son iki hafta dolarda yeniden tarihi zirveler konuşulabilir
Piyasa yaşanan hiç bir iyi ya da kötü şeyi unutmuyor.
Grafiklerde yer ediyor direnç noktaları kırılıyor ve bu yeni bir olasılık anlamına geliyor. Çok kısa sürede bir anomali düzelmez ise kalıcı etkiler bırakıyor.( Çok kısa sürede düzelse bile etkisi hiç olmuyor değil ) Bu dialektik etkelişim yeni bir takım kırılmalar değişimler doğurabiliyor.
İnsan yaşamının temel belirleyicisi ekonomidir. Tercihlerimiz yaşam biçimimiz yaşam enerjimiz ekonomimiz ile (sahip olduğumuz kıt kaynakları kullanabilme becerimiz ile ) belirleniyor. Bunu unutmak bazen çok pahalıya mal olabilir.
Geleceği tahmin etme çabasında güzel olan geleceğin tam olarak bilinemezliğidir. Bu gerçekten heyecan verici. Başlıktaki iki soru :Dolar/TL yeniden yönünü tarihi zirveye mi çevirdi ? Hisse senetlerinde düşüş yerini  serbest düşüşe mi bırakacak ? Bu ikisi ne de evet deme olasılığı çok yüksek ama Kaotik sistemlerin Eveti regüler sistemlerdeki evet gibi statik değil. Dinamik değişken koşulsal ve dialektik bir evet. Ama bu iki soruya evet deyip bir 10 gün beklemek işte heyecan verici olan bu. Ya tutarsa ? ( İşte bu son sorunun gönderme yaptığı hikaye de düşünülerek burda yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Farklı açılardan bakarak tahmin etme çabasıdır  )

7 yorum:

  1. Gün sonu son 10 dakikadaki hisse senetlerindeki bin puanı aşkın düşüş bir SERBEST DÜŞÜŞ örneğidir. Hisse senetleri durdu durdu son 10 dakikada beni haklı çıkardı. Şimdilik bu düşüşlerin devam edeceği kanısındayım.

    YanıtlaSil
  2. 27 Mayıs gün içi Mali endeks 110 binin altını gördü. 109 611 en düşük seviye ve o seviyeyi gördükten sonra hızlı bir artış ile 2 bin puanlık artış ile 111 697'den günü kapattı.
    Dolar endeksin düştüğü bu sıralarda 2,66'nın üzerinde idi günü 2,64'ün hafif üzerinde kapattı.
    Hisse senetlerindeki bu hareket düşüş dalgasında bir düzelte olduğu kanısındayım. Bu yön gelecek ABD verileri ile yükselen dolar endeksi neticesinde tekrar aşağı dönecektir. Yarın 28 Mayıs'ta işsizlik başvuruları gelecek. Bu veri ile yeniden yukarı yönlü bir dolar endeksi görebiliriz.

    YanıtlaSil
  3. 28 Mayıs Dolar/TL 2,6657 gördü saat 18:38 itibari ile 2,6640. Bu gün bir çok analiz Dolar/TL'nin tarihi fiyatlara çıkacağı yönünde idi. Ben biraz daha erken bu konuyu yazmış oldum.

    YanıtlaSil
  4. 29 Mayıs Mali endeks günü 905 puan kayıpla bitirdi. (109.624) İlginç olanı günü %1 'in üzerinde bir artı ile bitirecekmiş gibi görünüyordu. Öğleden sonra gelen alımlarla 112 binin üzerine çıktı dolar 2,64'e geriledi. Bu görüntü 26 mayıs'da (şu anda yorumladığım yazının içeriğinde olan ön görüde yanıldığım hissi uyandırdı) ben nerde yanılmış olabilirim diye sorgulayadurayım 2000 bin puandan daha fazla bir düşüşle kapandı mali endeks. Bunlar SERBEST DÜŞÜŞ davranışları. Sonuç yine beni haklı çıkaran bin piyasa. Ve grafiksel olarak gelinen seviye çok önemli. 110 binin altı bu seviyelerde bir düzeltme gelmez ise düşüş çok hızlanacak. Bunu çakılma olarak tarif edebiliriz.

    YanıtlaSil
  5. 1 Haziran 2015 pazartesi mali endeks % 3,5 düştü. ( üç bin yediyüz puan )
    bu yorum yazdığım 26 mayıs tarihli yazının içeriği olan tahmin tam olarak tutmuştur. Serbest düşüş gerçekleşmiştir.

    YanıtlaSil
  6. 8 haziran pazartesi seçim sonrası mali endeks 99 bini gördü. Bu 118 binlerden başlayan düşüş dalgasının sonu oldu. toplamda yaklaşık 20 bin puanlık bir düşüş % 20 düşüş. Bu öngörüde bulunmak ve bunu yazmak bu bloğun tarihine geçecek gelecek ön görülerinden birisi olmuştur.

    YanıtlaSil
  7. ve yine dolar / tl 8 haziran pazartesi 2,80'i geçerek tarihi zirvesini görmüştür.

    YanıtlaSil