11 Ağustos 2015 Salı

Ben bu açıklamaları : BÜYÜK KOALİSYON KURULACAK olarak değerlendiriyorum.

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. kişisel tahmin ve öngörü denemesidir. Yanılma payı da vardır.  Doğru yatırım için kişinin kendi ihtiyaç ve öngörülerine dikkate almasında fayda olabilir.)
Koalisyon konusunda her iki partinin sözcülüğünü yapan sayın milletvekillerini dikkatle dinlediğimde şu sonuca vardım: AKP ve CHP arasında koalisyon çok büyük olasılıkla  kurulacak  bir konu ya da kişi ilerleyen süreçte engel olmaz ise bu koalisyon kurulması olasılığı çok yüksek.
Elbette ki konuşmayı yapanların siyasetçi yani konuşma üstadları olduğunu unutmadan ve yaptıkları en raitingli konuşmalar olduğunu hatırlayarak  bu durum nedeniyle insanlara en ılımlı ve makul mesajları vereceklerini ön görerek dinlemek gerekir , kısaca bunca güzel sözün bir kısmı aynı zamanda parti propagandasıdır. Ama propaganda olan kısımları  bir kenara bırakınca bile makul ve mantıklı söylemler var. Siyaset Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihinde yüklendiği en kritik görevi hakkıyla yerine getirme konusunda yol almış görünüyor. Partiler tarihi kritik bir süreçten geçtiklerinin farkına varmış görünüyorlar. Ve elbette her iki parti seçmeni içinde bir hükümet çerçevesinde bir arada olma fikri çok kolay kabul edilebilecek bir durum değil ama siyaset ve koşullar sanki yavaş yavaş bu fikri alıştırıyor gibi. Yani bu ağırdan alma meselesinin amacı biraz da seçmeni alıştırmak  olabilir. Görüşmeler bahsedildiği gibi detaylı ve iyi niyetli ise bu kurulacak hükümetin daha sağlam olması açısından da bir fayda saylayabilir.
Bu konuşmalara dinledikten sonra bu hafta liderlerin ikinci görüşmesinden koalisyonu kurmak üzere bakanlık paylaşımı vs konusunda görüşmelere başlama haberi gelecek.
Ben koalisyon kurulma olasılığının arttığı kanısındayım.
Daha önceki yazılarımda mali endeks için kalıcı yükseklik öncesi 90 bin seviyesini görmesi gerektiği üzerine hesaplarımı yazmıştım. Bu aklımın bir kenarında ama bu koalisyon  olasılığı nedeniyle bu seviyelerden banka hisseleri alınabilir. Dolar satmak makul olabilir. (ama acele etmeden kademeli geçiş yapmak uygun olabilir her an ters açıklama ya da gelişme olasılığını akılda tutmak gerek )
Banka hissesi al dolar sat fikri  koalisyon kurulacağı ön görüsüyle yapılması gereken hareket. Kurulamaz ise tam tersi yapılması gerektiği açık. Bu günkü açıklamalardan sonra Benim meylim  büyük koalisyon kurulacak tarafında.
Birde bu koalisyon bu günkü konuşmalarda olduğu gibi önce ülke der ve samimiyetle birlikte çalışırlarsa 6 ay içinde mali endeks 150 bin seviyelerini görebilir. Sık sık vurguladığım gibi siyaset çok fazla önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ülkenin eline geçen fırsatları (enerji fiyatlarındaki ucuzlama ... ) değerlendirmesi açısından şu dönemde samimi ve geniş tabanlı bir hükümet çok büyük bir şans olur.
Ülkem için en iyi olanın gerçekleşmesini diliyorum.

2 yorum:

  1. Gün içinde fiyatlamalar bu yorumla paraleldi hisse senetleri % 3 yükseldi. Dolar 2,76'lara kadar geriledi. Ancak piyasalar kapandıktan sonra gelen bazı açıklamalar ve dolar endeksindeki yükselişle dolar/tl 2,78'lere geldi.

    YanıtlaSil
  2. Türkiye demokrasisi ve ekonomisi tarihi fırsatı kaçırdı. Bu gün ki görüşmelerden sonuç çıkmadı. Erken seçim ihtimali çok yükseldi. Ama siyaset her an farklı bir noktaya odaklanabilir.

    YanıtlaSil