26 Ağustos 2015 Çarşamba

Dolar çağı henüz bitmedi. Henüz hisse senetleri çağı henüz başlamadı. Ancak çağ değişiminin çok uzağında değiliz.

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir  kişisel tahmin denemeleridir )
Çağ tanımlamasına önce altındaki yükselişi tanımlamak için kullanmıştım. Altın çağının mayıs 2013'de FED'in parasal genişlemeyi azaltma söylemleri ile bittiğini dolar çağının başladığını daha önceki yazılarımda değinmiştim. Yaklaşık 2,5 yıl önce Dolar/Tl 1,79 larda iken başlayan dolar çağı şimdi 2,95lerde ve henüz sonlanmadı. Bu sonlanma aynı zamanda Türkiye ve global hisse senetlerinin dip seviyeleri bulması ile gerçekleşecek. Muhtemelen FED'in ölçülü faiz artış stratejisinin başlaması ile Dolar çağı sonlanabilir. Belenti gerçekleşir ve beklenildiği kadar korkunç olmadığı anlaşılır ve Dolar rasyonel  değerlerine gelir. Tabiki dolar çağının sonlanması dolarda çok ciddi bir düşüş olması anlamına gelmez dolardaki yükselişin durması anlamına gelir.  Dolar/Tl'de düşüş faiz politikaları arasındaki farkla ilişkili biz ülke riskinin de içine katıldığı durumlarda  belirgin olarak daha fazla faiz politikasını uygularsak dolar/tl'de  düzeltme görürüz. Ama faizlerde anlamlı bir fark yoksa geldiği zirve seviyelerden % 10 civarı düşüp orada sabitlenmesi makul beklenti olur.
Sonuç olarak düzeltmeler olmakla birlikte henüz zirve seviye görülmedi. Zirve seviye hisse senetlerinde dip seviyenin (zamansal olarakta dip seviyenin ) bulunduğu güne denk gelecektir. İşte o seviye bizi hisse senetleri çağına sokacaktır. Ve 2 yılı bulan bir yükseliş dönemine girecek dip seviyeleri belki 2ye katlayan bir yükseliş mümkün  olacaktır. Şu anda bu seviyelere zamansal olarak yaklaşıyoruz. Kaba bir tahminle 5-6 aylık bir süre bu sürede dolar zirvesini hisse senetleri dip  seviyelerini test etmeye başlayacak ve iniş çıkışlı bir  süreç  yaşanacak. Tam çoğunluğun hisse senetlerinin çıkmayacağı doların düşmeyeceği hissi arttığı günlerde işler tersine dönecek. Bu iniş çıkışlar içerde siyasal sorunların çözümlenmesini dışarıda global risklerin kontrol edilmeini sağlayacak. Uzun süreli istikrarın oluşması için geçmesi gereken doğal sancılı bir dönemdeyiz.
(Dolar çağı bitmediği içindirki altının Türk lirası cinsinden değeri içinde henüz zirve görüldü diyemeyiz.)
son olarak dolar çağınının başlangıcından bu yana Tl karşısında % 65 civarında bir artış gösterdi. İçsel bir dahminle % 75'i bulması  yani 3,15'i görmesi (faiz artışının başlangıç günlerinde ) sürpriz olmaz. Burada dipten almak ve zirveden satmak kompleksinden kurtulup tahmini zirvelere yakın satıp tahmini diplere yakın almak stratejisi akılda tutulmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder