19 Ağustos 2015 Çarşamba

MALİ ENDEKS 100 binin altında kapanışlar yapıyor. Bir tepki yükselişi ihtimali var mı ? Düşüş dalgasının hedefi 90 bin mi?

7 Ağustos Cuma günü Modys'in not değerlendirmesinden önce yazdığım bir yazı var. Bu yazıda Modys'ten  olumsuz bir açıklama olabilir yazmıştım. Bu tutmadı Ama önemli olan nokta bir nedenle Mali endkesin 90 bin dibine inebileceğini yazmıştım. Bunun için bir gerekçe aradığım bir yazıydı. Modys bu konuda şu an için bir etken değil. 100 binin altına düşüren siyasetin hükümet kurmayı becerememesi oldu. Bu 90 bin  için yeterli mi ? Bu yeterli değil bir ek negatif gelişme daha olması gerek. Bu yine hükümetsizliğin bir yansıması vb iç neden olabileceği gibi dış nedenler de olabilir (FED'in faiz artırması, Türkiye'nin not indirimi  vb ) 100 bin altında kapanışlar yaptığımız için hedef 90 bin olmuştur diyebiliriz. Ancak  burada tersine bir hareket gelişebilir ve endekste kalıcı olmayan 100 bin üstü kapanış görebiliriz. Bu düşüş dönemlerinin klasik bir hareketi olarak grafiklerde görmek mümkün. Şu anda mali endeks 96 binlerde. 90 binleri test ettiği 2013  yılında 100 binin altına indiğinde 96 binden 104 bine bir hareket gelişmişti. Sonra 90 bine inmişti.
Sonuç 90 bin olasılığı akılda olmakla birlikte 96 binden yukarı bir tepki gelme olasılığı mümkün.
Bu tepki yarınki FED tutanaklarından faiz konusunda ılımlı bir açıklama gelmesi olabilir.
Tepkilere oynamak risklidir. Olgunlaşmamış ve hızlı hareketler olduğu için ya da tepki noktaları net hesaplanamayacağı için zarar ettirme riski  yüksektir. 
Eğer 2015 içinde Türkiye siyaseti bir çözüme ulaşırsa 2016 yılı içinde mali endeks 150 binlerin üstüne yani tarihi zirvelere çıkabilir. Eğer siyaset hükümet kurma başarısını gösterirse yükseliş için hikaye var. En başta düşen petrol fiyatları vb. Tabi burdaki eğer konusu çok önemli. Yani siyasetin çözüm getirmesi . Bu başarılamaz ise hiç bir fiyat için ucuz diyemeyiz. Ucuzun da ucuzu kötünün de kötüsü var. Ancak çok karamsar bir tablo çizmemekte fayda var. Sonuçta bir çözüm bulunacak bir hükümet kurulacaktır. FED'in de ılımlı bir faiz artış politikası izleyeceği varsayımı ile 2016 'da hisse senetlerinde tarihi zirvelerin geçilme olasılığı var.
1 yıl vadeli yatırım için alım fırsatı mı ? Eğer yukarıdaki iyimser senaryo gelişecek ise bu seviyelerden alının büyük banka hisseleri oldukça ucuz. Ancak 90 bin endeks seviyesi bir hedef olabileceği akılda tutulmalı ve % 7-8 daha ucuz maliyet mümkün. Kademeli alım mantıklı olabilir. Kademeli alımlarda dikkat edilecek nokta tepki yükselişlerine kanmamak. Yani yükselişte almayıp belirgin düşüşlerde almak mantıklı olabilir. 7 Ağustos'da yazdığım yazıda 6 Ağustos kapanış fiyatı 102 bin o seviyeten %6'nın üstünde düşüş olmuş. Buradan bir tepki gelebilir. onun gerçekten bir yükseliş dalgası oluşturup oluşturmayacağı 100 binin üstünde kalıcı olup olmaması ile ilişkili. Ancak siyasal ve global riskler mevcut. yani 90 binlere doğru yol alma riski yüksek. Ama en düşükten alma ve en yüksekten satma gibi gerçekleşmesi güç hedefler koymamak gerekir. Sonuç olarak iç siyasi ve dış ekonomik gelişmeleri yakın takip ederek bir % 7-8 daha düşüş ihtimalini akılda tutarak. Kademeli ve başlangıçta çok düşük miktarda olmak üzere hisse senedi alınabilir. Düşüşleri alım fırsatı olarak görmekte fayda var ve tepki yükselişlerinde  bir miktar satılarak yapılan al sat işlemleri ile daha düşük bir maliyet oluşturmak riskli ama mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder