7 Ağustos 2015 Cuma

YARIN KRİTİK GÜN 1) MODDY'S DEĞERLENDİRMESİ

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Sadece kişisel tahmin denemesidir. Yatırım kararlarınzı bu yazıya göre değil kendi düşüncelerinizi geliştirip bu şekilde  ve kendi yatırım stratejinize uygun bir şekilde almanız daha mantıklı olacaktır. )

Bu bloogg'da dönemin siyasetçileri Moddy's in 23 KASIM 2011 tarihli  kararına ver yansın ederken bu açıklama aslında Türkiye'nin notunu artırmak anlamına geliyor başlık atıp aynı tarihte bir yazı yazmıştım
http://biryatrmcininekonomiguncesi.blogspot.com.tr/2011/11/fitch-aslnda-turkiyeye-yatrm-yaplabilir.html
ve 1,5 yıl gibi bir süre sonra not artırıldı. O günlerde Fransa'nın ABD'nin 3 A notları düşüyordu. Ne günlerdi öyle  piyasalar çok karmaşıktı yön bulmak çok zordu. Fransa'nın notu 2 A'ya düşdüğü gün bir yükseliş dalgası başlayabileceğinden bahsetmiştim. (aşağıdaki grafikte A noktasına denk geliyor )
Yarın Moddy's açıklama yapabilir ya da açıklama yapmadan pas geçebilir. Sorun şu ki geçen  yıllar Türkiye için pek olumlu geçmedi. 2011'deki yazıyı okuduğumda Türkiye ekonomisi için olumlu olabilecek bir çok nokta saydığımı görüyorum. Şimdi ise dolar bazında 10 yıl önceki fiyatlarına gelen bir mali endeks grafiği var.
 Son iki yıldır Türkiye siyaseti nedeniyle yatırım yapılabilir görünümden pratikte çok uzaklaştı. Yarını ön görmek artık çok olası değilken uzun vadeli yatırım yapabilmek imkansız gibi. Bu işi çözecek olan tek karar merci ise siyaset. Siyaset asli görevine yani ülke çıkarlarını korumaya dönmeli bu siyasetin kendi varlığı ya da gücünü korumasından daha öncelikli olmalı. Bu dönüş ülkenin önünü açabilir. Ya da bu asli görev sorumluluk hatırlanmaz ... Ülkem için bu senaryonun iyimser yanda kalmasını diliyorum.
Yarın Moddy's ne der ? Bu bilinmezlik için mali endeks ne diyor. 


 
 
Mali endeks bana şunu söylüyor Türkiye hisse senetleri piyasasında gerçek bir yükseliş Mali endeks 90 bini test ettiğinde ve 90 bin çalıştığında başlayacak diyor. Ama mali endeks sürekli 100 bini test ediyor. Bu durumda yan ben yanılıyorum, ya da bu psikolojik sınır sonunda aşağı yönlü kırılacak.
Bu grafik piyasaları açıklayan bir grafik olmayabilir. Ancak uzun süredir yol gösterici olduğunu görüyorum ve henüz işe yaramadığına dair bir bulgu olmadı. Bu grafikte ve benim dalga teoremlerimde (bakınız eski yazılar ) 100 bin diye bir destek noktası yok 100 bin psikolojik bir  sınır. Bu 78 binlerde bir  ULUSAL100 endekse denk geliyor. Şuanda piyasa psikolojisi test ediliyor. Daha önce bu noktalardan yukarı yönlü tepkiler oldu ancak kalıcı olmadı ve piyasalar geri bu seviyelere döndü ve yeni bir zirve oluşturamadı. Mesele tam da burda  gerçek bir dip oluşturup sonra yeni bir hikaye yazmak gerekiyor. Bu oluşmadığında ara yükselişler bir süre sonra tekrar düşüşe dönüyor. Bu dönemler AL-SAT SAT-AL stratejisine uygun ama AL ve BEKLE demek çok zor. Mali endeks daha önce 90 bini test etti ama 90 bin çalışmadı daha aşağı bir seviyeye indi. O dönemde bu aşağı iniş Suriye'ye yönelik bir askeri müdahelelerin konuşulduğu bir dönemdi sonra bu konu rafa kalktı ve sonrasında bir yükseliş dalgası başladı. Temel desteği olmayan rastlantısal  bir dipten gelen bu dalga sonra tekrar düşüşe geçti.
YANİ: lafı uzatmadan mali endeksin 90 bine ineceğini ve burayı test edeceğini düşünüyor isek bunun için ve bunun zamanı 2015 yılı diyorsak yarın Moddy's ten bir not indirimi gelmesi gerekir yada not indirmeyip not indirmişten beter eden açıklamalar. Not indirimi piyasalar için şok etkisi yaratır. Piyasalar Perşembe günü itibari ile buna hiç olasılık vermiyor. Cuma günü nasıl bir tavır içinde olur onu yarın göreceğiz. Mali endeks 100 binin altına sarkma yönünde işaretler veriyor yanni gerçek bir dip noktası arıyor diyebiliriz. Bunun için yaşamsal nedenler olmalı. Moddy's bir neden olabilir FED'de elbetteki bir neden olabilir.
Eğer mali endeks 100 binin altına sarkar  ve  dalga 90 binden (en az iki kez)  test eder 90 bin çalışır ve sonrasında yükselişe geçer ise Türkiye hisse senetleri için bir yeni zirve olasılığı gelişebilir. Bunun yaşamsal izdüşümü şudur: artık Türkiye siyasi çelişkilerini zirveye taşıyıp sonunda bu konuda bir çözüme ulaşacak. 
Yarın ve sonrasında zincirleme bir senaryo başlayabilir. Örneğin ABD istihdam ve ücret artışları yüksek gelir, gece Moddy'sten olumsuz  bir haber gelir pazartesi büyük koalisyon olasılığı kapatılır ve erken seçim olasılığı yükselir. Sonra gerçekten erken seçim kararı çıkar. Bu zincirleme olaylar endeksi 90 bine indirir. Tüm bu olaylara rağmen 90 bin çalışırsa bununda yaşamsal  anlamı Türkiye iç meselelerini çözecek şeklinde ifade edilebilir.
  Bu durumda Ağustos - Kasım (belki aralık )  arasında 90 binler en az iki kez test edilir.  Sonrasında anket sonuçları net bir sonuç vermeye başladığında seçim öncesi ya da sonrası netleşen tablo ve kurulan hükümetle Türkiye 2013 Mayıs'ta başlayan siyasi buhran döneminden Kasım (yada Aralık ) 2015 itibari ile çıkabilir ve yeniden zirve olasılığı doğar. Bu senaryo 90 binlere yakın hisse senedi alımını mantıklı bulur.  Tabi riskler yok mu elbette var örneğin siyasi çözüm sağlanamazsa o zaman Türkiye hisse senetleri  ve Türkiye'nin notu çöp olur.
NOT:
Grafikeki A B C D nin açıklaması
A'da ve C'de hisse senedi al yazmıştım
B'de ve D'de hisse senedi sat yazmıştım bakınız (eski yazılar)
 bu bildim demek için değil <bildiğinden övünmek artık yanlış ve boş bakış açısına kapılmak demektir çünkü bu artık geçmişte kalmış bir meseledir ve hayat hep ileriye doğru akar>. Bunu yazma nedenim şu: Şimdi al diyemiyorum. A'de ve C'de onca felaket senaryoları çizilirken bu blogda ben alımdan bahsediyordum. İyimser olasılıklardan bahsediyordum. Acaba zamanla kötümser bir psikolojiye mi kapıldım ? Pesimist bir insan mıyım ? artık
yoksa rasyonellik mi bu ?
Bunu zaman gösterecek.
İşte bu blogg'da yazmayı sevmemin nedeni bu bilinmeyen bir gelecek hakkında ön görülerde bulunmak ve sonra geleceği yaşamak.
Tahminde bulunmak tahmin tutmasa bile olasılıklara karşı insanın hazırlıklı olmasını sağlıyor. Kötü olan hiç bir öngörüde bulunmamak ve dolayasıyla hazırlıksız yakalanmak.
Bir de daha önce yazdığım temel ilkelerin birincisi tarafsızlık bu sadece siyasi tarafsızlık değil kendi fikirlerine karşı da tarafsız olmayı içeriyor yani bir öngörüde bulunup onun tarafına geçmekte yanlış ön görüne göre hazırlanabilirsin ama gerçekleşen  neyse ona göre pozisyonunu ayarlaman gerekir insan yanılabilir ama zararın nedeni yanılmak değildir. Yanılmak zarar ettirmez   yanıldığını kabul etmemek zarar ettirir.
 
 
 

1 yorum:

  1. Büyük koalisyon olmayacağı netleşti mali endeks 99 bin kapattı. 98 binleride gördü.

    YanıtlaSil