18 Eylül 2015 Cuma

FED Eylül Toplantısında faiz değiştirmedi.

FED faiz değişikliği yapmadı. Bunun için temelde istihdam piyasasında daha fazla iyileşme istiyor bunda ücretler ve işsizlik oranı öne çıkıyor.
ikinci nokta enflasyon beklentisinde % 2'lik hedefe dair net beklentiler görmeyi umuyorlar.
ilginç olan Yellen konuşmaya başladığında piyasalar açıklamaları çok güvercin gördü ABD endekseksleri artışa geçti dolar değer kaybı hızlandı. Dolar / Tl 3,01'den 2,97'lere kadar geriledi. Sonra  soru cevaplara geçildi. Başlarda hava yine güvercindi. son sorulara doğru verilen bir cevap "Faiz artışında geç kalınıp ekonominin ısınmasına neden olmak istemeyeceklerini" söyledi Yellen.
Bundan sonra piyasanın yorumları değişti. ABD endeksleri eksiye döndü % 1 artıda olan SP günü -%0,26  düşüşle kapattı. Dolar/TL ise tekrar FED kararı öncesi olduğu seviyeye 3,01'e geri döndü.
İlginç olan ise dolar endeksinde düşüş devam etti ve Euro/dolar %1 civarı artışla 1,14'lere ilerledi. Bu Euro/Tl'de % 1'e yakın artış getirdi. Sonuçta sepet kur arttı. Açıklama sonrası başlarda belirgin değer kazanan değer sepet kurda değer kaybederek günü tamamlamış oldu.
Yellen konuşmasının başında ilk faiz artışının ne zaman yapılacağının bir önemi yok. Her şekilde özellikle ilk faiz artışından sonraki dönemlerde ekonomiyi destekleyeceklerini ifade etti. Buna konuşması içinde  bir kez daha değindi. Aslında bu cümle yeterince güvercindi. Ancak sorular ve piyasa kafasının içindeki kurguya dönmekte ısrarlıydı. O da FED faiz artırmazsa bunu şahin açıklamalarla dengeleyecek ve bir sonraki toplantıda faiz artış ihtimalini gündemde tutacak teorisine kendisini fazla inandıran piyasalar ve soru soranlar sonuçta istediklerini almış oldular. Ve piyasanın yönünü değiştirdiler.
Ancak açıklamalar güvercindi ve muhtemelen gelecek bir kaç günde bu net bir şekilde görülecektir. Ama bu bloggda sık vurguladığım konu şu öncelikle piyasa hareketlerini tahmin etmek ve analiz  etmek gerekir. Gerçekleri görmek ancak  piyasanın buna nasıl tepki verdiğinin daha öncelikli olduğunu bilmek gerekir.
Sonuç bizde mali endeks 90 binden başlayan hareketi kesecek bir durum yok ama Konuşmaların başında yukarı yönlü hareketi ciddi destekleyen durum da kaybolmuştur. Aslında sanki FED hiç toplantı yapmamış gibi bir durum söz konusu.
Ancak tutanaklar açıklandığında olumlu bir hava oluşma olasılığı yüksek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder