18 Aralık 2015 Cuma

FED köpüğü sönmeye başlıyor mu ?

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir )
FED sonrası ralli denilen konu benim piyasaları izlediğim beş altı yıllık süre içinde sadece bir günlük köpük oluyor. Bernanke'nin bir konuşmasından sonra (eski yazılarımda da var ) banka hisseleri % 10 yükselmişlerdi. Sonra kısa sürede bu köpük indi. Bu gün gün içi bankalar %1'in üstünde pirimliydi ama günü yataya yakın kapattılar mali endeks ise % 1'in üstünde pirimle 95 bin 855'den . Bankalar zaten FED öncesi iki günde yükselmişlerdi.
Şimdi FED köpüğü sönecek ki ABD hisse senetleri kapanışında bu görüldü. Dün alınanlardan daha fazlası geri verildi. Artık gerçeklerle yeniden baş başa kalma zamanı. FED'in  oluşturduğu ALGI SAPMASI bitti. Tüm dünya gerçek ekonomileri ve bununla ilgili riskleri unutup FED'in ne diyeceğine odaklandı. Yellen Nine'de piyasaları kucağındaki kediyi okşar gibi faizi artırmasına rağmen rahatlatıcı bir iletişim tekniği ile uyuttu. Bu gün uyandılar ki rüya değilmiş gerçekten FED faiz artırmış.
 Uyuyan karga azındaki peyniri tilkiye kaptırdı. Artık yeni bir denklem yazılmaya başlandı. Verilere daha çok bağımlılık artacak ve verilerin iyi gelmesi kesin bir faiz tokatı indirecek piyasaların yüzüne. Hele bir de ABD enflasyonu daha hızlı artarsa o zaman tokat Osmanlı tokadına dönebilir. Yellen Nine'nin o yüzünü de görme fırsatı olur.
90 bin mali endeksi çok önceden ön gördüm ama şu andaki yükseliş bir türlü bende büyük dalga hissi oluşturmadı. 3 gün için çok iyi bir al sat fırsatı oluşturdu ama daha  uzun vade ve daha büyük oranda yükseliş vaad etmiyor kanısındayım.
Gerçeklik 90 binin altında bir mali endeksi işaret ediyor. Bazen grafikler yön gösteriyor, olaylar peşi sıra o  yönde oluşuyor. Bazen gerçekler grafiğe yön veriyor.
Dolar çağının kapanmadığı görüşümü yineliyorum. FED ve Yellen okşar konuşmalarla piyasanın gerçek algısını bozarak büyük tepkileri önlemeye çalışıyor. Buna iletişim tekniği diyorlar ve bu konuda özenliler. Ancak iletişim denilen konu bazen gerçeklerin gerçek dışı bir hikaye ve iyimserlikle yutturulması haline dönüyor. İletişim karşılıklı olarak duygu ve düşüncelerin net aktarılması anlamında düşünürsek yapılan ileştişim değil. Duyulmak istenene yakın cümleler kurup yapılması istenilmeyen şeyin yapılmasına fırsat sağlayan bir yanıltma taktiği
Hala hisse senetlerinde  yükseliş satış fırsatı Dolar'da pozisyon koru görüşünün daha uygun olduğu kanısındayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder