13 Aralık 2015 Pazar

MALİ ENDEKS 90 BİN 826 (% 20'LİK BİR DÜŞÜŞÜ ÖN GÖRMENİN BAŞARISI Bir yana ) Soru şu : YA SONRASI ?

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Sadece ön görme denemesi ve kişisel yorumlardır. )
Başlarda bu tarz başarılı ön görülürden sonra övünme yazıları yazardım. Bunda da kendimi haklı görürdüm. Esasen böyle büyük bir dalgayı ön görmek gerçekten övünme hakkı doğruyor insanda AMA övünmek pozisyon kaybına neden oluyor. Zamansal pozisyon kaybı. Hayat iler akan bir fonksiyondur ve bu akımın en hızlı olduğu yer finansal piyasalardır. Burada övünme bakış açısı geçmiş ile fazla zaman kaybedilmesi anlamına gelir. Ve buda zamansal pozisyon kaybı oluşturur.
Dolayısıyla şimdi esas soruya gelmek gerekir. 90 bin görüldü peki burası dip mi ?
Bir önceki 90 bine gelişte daha rahat alış önerisinde bulunmuştum ve 13 Eylül günü alış için önerilerimin yoğunlaştığı 90 binin görüldüğü seviyeydi (o gün mali endeksin seans için dip noktası 90 bin 245 olmuştu )
Ancak şimdi daha ivmeli bir dalga hızı var buradan bir günlük bir tepki olsa bile yeniden daha aşağı seviyelere sürüklenme olasılığı söz konusu.
Bir diğer nokta 13 Eylül'de 90 bin 245 görüldüğünde dolar 3,0690'ı görmüştü. Dolar bazlı bakıldığında şu anda  mali endeks 13 Eyülül'e göre % 3 daha yurakıda bu da bir miktar aşağı olasılığını destekliyor.
23 Ağustos 2015'de (o günlerde piyasaları Çin devalüasyonu sarsmıştı ) mali endeks seans için 89 bin 839'u görmüştü (ki güçlü alış önerdiğim bir seviyeydi ) ve 90 bini son dönemde ilk test ettiğimiz gündü. O gün dolar 2,9680 i gördü. Mali endeks dolar bazında o seviyeye göre % 0,5 daha pirimli. Bu ihmal edilebilir bir fark ama hafif bir düşüş olasılığını daha gösteriyor.
FED olasılığı, yükselişin FED'in kararından önce başlaması olasılığı düşük. FED'in karar açıklayacağı günden bir gün önce görülen dip seviye alış seviyesi olabilir yada moralleri bozan bir kararın ertesi günü görülen dip seviyesi alış seviyesi olabilir. Ama 3 gün önceki seviyenin alış seviyesi olduğunu düşünmek aceleci bir yorum olacaktır.
DIŞ KONJONKTÜR'de henüz iyileşme yok. İyileşmeye dair bir söylem de yok.
DOLAR dolar henüz tarihi zirvesini tekrar test etmedi.
SONUÇ OLARAK : 23 Ağustos ve 13 Eylül'de görülen 90 binli seviyeleri alış olarak gördüğüm kadar rahat şu anda alış diyemiyorum. AMA ALIŞA GEÇMEK İÇİN DİKKATLE TAKİP EDİLEBİLECEK SEVİYELER OLDUĞU KANISINDAYIM.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ: 90 bin yani 2. dalga dibin aşağı yönlü kırılması için temel gerekçe iç ya da dış nedenlerle siyasal istikrarın bozulmasıdır. Buna örnek verecek olursak bir savaş olasılığı ya da erken seçim gerektiren bir olay gibi örnekler verilebilir. Bu anlamda izlenecek konu Rusya gerginliği ve son dönemde olan Irak'ta asker bulundurma konusu. Bu konularda gerginlik artması durumunda 90 bin yani 2. dalga aşağı yönlü kırılabilir. Bu konularda olumsuz bir gelişme olmadığında FED kararı beğenilmese bile sadece 90 bin altına sarkma  yani dalga ihlali yapar ama sonrasında tekrar 2. dalgaya girilir.
Bu günlerde piyasalar daha yakın takip edilmesi gerekiyor. Bu nedenle bloggdaki yazı sıklığımda artacaktır.

1 yorum:

  1. Bir günlük tekpi olabilir sonra düşüş olası demiştim. Yarım günlük tepki oldu sonra % 2 yukarı çıkan endeks sonra %1 aşağı inip 89 bin 852'den kapattı. 90 bin alım önermemek doğru bir yaklaşım oldu.

    YanıtlaSil