15 Aralık 2015 Salı

Mali endeks Uzun süredir ilk kez 90 binin altında kapattı.

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir tahmin etme çabası ve günce tutmak amaçlı yazılmaktadır. )
Bundan bir önceki 90 bin altı kapanışlar Aralık 2013 yılında olmuştu. Meşhur Aralık ayı tape ve yolsuzluk iddialarının olduğu dönemde Mali endeks 90 binin altına inmişti. FED in 2013 Mayıs ayında tahvil alımını sonlandırma kararı ve arkasından gelen Gezi olayları ile endeks 90 bin sınırına gelip oradan tekrar yükselmişti. Ama Aralık 2013 bu seviyenin kırılmasına neden olmuştu. Burada geçmişi irdeleme nedenim bu 90 bin seviyesinin gücünü göstermesidir. 90 binin aşağı kırılması iç ya da dış nedenli istikrarın bozulduğu durumlarda mümkün. Onun dışındaki nedenler 90 bin seviyesinden geri dönüyor.
Şu anda jeopolitik risklerin başat rol oynadığı bir istikrarsızlık olasılığı var. Bu 90 binin aşağı yönlü test edilmesine neden oluyor. Üst üste kapanışlar bizim 2. dalgadan 3.dalgaya düştüğümüz anlamına gelebilir. Yani siyasal  ya da yönetimsel istikrar konuşulmaya başlanıyor olabilir. Bu istikrarın bozulması sadece iç kaynaklı bir durum değil bunu tekrar vurgulamak gerek. Bir tek parti iktidarı da her zaman siyasal istikrar anlamına gelmeyeceği de  kesin. Zira aksi taktirde 110 bini gören mali endeks tekrar bu seviyelerde kapanış yapmazdı. Aksine bazen tek seslilik istikrarı bozabilir ve çok seslilik istenilen bir durum olabilir. Bir kez daha anımsamakta fayda var doğru ekonomik tahmin MUTLAK TARAFSIZ BAKIŞ AÇISI GEREKTİR. Hiç bir siyasal görüş felsefe ... tarafı olmaksızın olayları  irdelemek ve o tarafsız bakış açısı ile tahminde bulunmak gerek. Aksi taktirde mutlak yanılgı gelir.
Bu arada dolar endeksi hala 97'lerde yani FED olasılığı ile dolarda artış henüz olmadı. Piyasa kendisini güvercin bir FED'e hazırlıyor. Ortak kanı hafif bir faiz artışı sonrasında güvercin söylemler. Ama bu böyle olmayabilir. Bu konuya FED başlıklı yazı da biraz daha detaylı değinmeyi düşünüyorum.

SONUÇ: Dolar : Tut
Hisse senedi : kısa vade yükseliş satış fırsatı, düşükten alıp yükselişte hemen satış şeklinde trade yatırım pozisyonu uygun olanlar için riskli olmakla birlikte mümkün olabilir.
orta vade  : daha düşük maliyetleri beklenebilir.
uzun vade: daha düşük maliyetler beklenebilir.

1 yorum:

  1. 21 Ocak mali endeks 90 bin 375 kapattı gün içinde dolar 3,05 in üzerini gördü. iki gün önce 3,06'nın üzerini de görmüştü Dolar tut önerisi tutan bir öneri oldu.

    YanıtlaSil