14 Şubat 2016 Pazar

Dolar daha ne kadar burada kalır ?

(burda yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir tahmin etme denemesi ve günce tutma çabasından ibarettir. Her yatırımcının kendi kararını kendisinin vereceği bilgi , beceri ve görgüye ulaşmasında fayda olduğu düşüncesindeyim.)
Global satış ve hisse senetlerinin düşüşü konusundaki blogg öngüleri yerinde oldu. Henüz hisse senetleri için bir yükseliş ön görmek pek mümkün değil. Yeniden 90 bine doğru yönelen düşüş hareketinin tamamlanması gerek. Aksi taktirde güçsüz bir dalga olarak kalacaktır.
Dövizde tut pozisyonu makul görünüyor
Dolar'da tut pozisyonu geçen hafta görece olarak kaybettirdi. Altın yen ve Euro'ya göre dolar zayıf kaldı. Bunun rasyonelliği pek yok ama piyasa güçlü ise o karar verici olabiliyor. Bu irrasyonel görünen hareketleri ön görmek mümkün mü ? Bu ayrı bir konu başlığı ama irrasyonel görünen hareketlerde kar elde edildikten sonra daha fazla o pozisyonu korumamak rasyonel bir davranış olacaktır. Yani  Euro ya da Yen'den dolara geçiş daha akılcı görünüyor önümüzdeki günler için.
Artan jeopolitik riskler nedeniyle altın konusunda ön görü mümkün değil bunu devletler ve onların karar vericisi olan kişilerin aklı selim davranıp davranmayacağı belirleyecek.
ABD ekonomisi görece olarak en iyi durumda olan ekonomi para biriminin rezerv özelliği daha kuvvetlenecektir. Doların değer kazanması ABD ekonomisi için düşünüldüğü kadar zararlı olmayabilir. Çünkü enerji fiyatları güçlenen dolar nedeniyle en çok doları para birimi olarak kullanan ekonomilerde ucuzluyor. Örneğin dolar/TL'nin 3 yıl önce 1,5 larda olduğunu düşünürsek 90  dolar olan petrolün 135 tl olduğunu söyleyebiliriz şimdi Dolar/tl 3 lira kabul edelim petrolü ortalama 35 petrolün varil fiyatı 105 'lira oluyor. Enerji Tl olarak  çok fazla  ucuzlamış diyemeyiz.
Temelleri sağlam olan tek ekonomi şu anda ABD ekonomisi sadece bu nedenle yıl içinde dolarda çok belirgin bir yükseliş olabileceği kanısındayım. Yıl içinde Euro/dolar paritesinin pariteyi tersine kırabileceği kanısındayım yani birin altı. Bu beklenti 2015'den beri var ancak Euro bir çok kişiyi yanıltı. Bu son Euro yükseliş dalgasının yönünün bu beklentiye döneceği düşüncesindeyim. Euro bölgesinin daha da gevşek para politikalarına yönelmesi muhtemel.

1 yorum:

  1. Dolar oralarda kalmadı 2,95'in üzerini gördü gece 00:50 itibari ile 2,9509'da.
    İlginç olan ise tüm dünya borsaları ralli yaparken güne % 2'yi aşan düşüşle başlayan bist'in bir şekilde yukarıda bahsettiğim grafiğe ve mihenk noktasına yönelmesi oldu. Grafiklerle hayat bir etkileşim içinde bazen grafikler bir süre sonrasını gösteriyorken bazen hayat grafikteki bir sonraki durumu gösteriyor.

    YanıtlaSil