1 Şubat 2016 Pazartesi

Finans dünyası likidite enjeksiyonuna bağımlı olmuş. Bu ekonomiler için oldukça sağlıksız bir durum.

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir sadece tahmin etme denemeleri ve ekonomik günce tutma çabasıdır. )
Son dalga nokta atışı ile bu blogda yazıldı.
Hisse senetlerindeki yükseliş ve dövizdeki düşüş % 10'u aşan bir getiri sağladı ki ondan bir önceki tavsiye dövizde pozisyon almak üzerine idi. 2,80 lerden alınan dolar 3,03'lerde bozduruldu ve 90 bin mali endeksten hisse senedi alındı. Bu hareketler hiç bir kaldıraç kullanılmadan yaklaşık % 20 getiri sağladı. Bu bloğa övgü yazılarından sonra geçelim bundan sonraki sürece.
Hisse senetlerindeki ani ve kaba hareketler ( bu yükseliş dalgası da olsa ) hala ayı piyasasında olduğumuz hissini uyandırıyor. Yükselişler oldukça keskin olabiliyor. (bu yorumları tüm dünya endekslerinin hareketlerini gözlemleyerek söylüyorum sadece Türk mali endeks hisse senetleri hareketiyle değil )
Bu hareketler 2008 krizini hatırlatıyor. O dönemde blog yazmıyordum ama yine yakından takip ediyordum. Ciddi düşüşlerin ardından hızlı yükselişler geliyordu. Sonra daha büyük satışlar.
Şu anda son yükseliş dalgasının temelini piyasaya sunulan likiditenin daha da artacağı beklentisi oluşturdu. Lakin bu likidite bolluğu yalancı bir bayram havası yaratıyor.  2008 krizi zamanı da eleştirmiştim. yapılan likidite enjeksiyonlarının gerçek çözüm olmayacağını yazmıştım. Geçen 8 senede görülen şu ki ekonomiler bu likidite enjeksiyonlarına bağımlı hale geldiler. Reel ekonomiler büyüyemiyor, sosyal sanatsal ve felsefik açılımlar yapılamıyor, ülkeler daha karmaşık daha riskli bir yaşama doğru sürükleniyor. Uluslar arası siyaset daha gergin bir hal alıyor. Her şeyin temeli ekonomi. Ekonomi iyi gitmediğinde hiç bir şey iyi gidemez. Ve dünya ekonomisi üretkenlikten uzak. Çünkü yaşlanmış ekonomik aktiviteler ve şirketler likidite enjeksiyonları ile ayakta tutulmaya çalışılıyor bu yeni olasılıkların yeşermesini engelliyor. Yeni olasılıklar oluşmadığı için enjeksiyon bağımlısı bir kısır döngü oluşuyor.
Çözüm nedir? Çözüm basit aslında para likidite yani temel enerji geniş halk kitlelerine dağıtılmalı onlar da bu enerji doğru ekonomik aktivitelere yönlendireceği için çağın gereklerine uygun ya da insanın gereklerine uygun ekonomik aktiviteler güçlenecek.
Oysa günümüzde likidite insan gereksinimlerinin dışında bir takım aktivitelere yöneliyor. Yine bol likiditenin oluşturduğu değer balonları ekonomik üretkenlik yerine hisse senedi yatırımı ile kolay ve daha fazla kazanca yöneliyor. Bu da ekonomiye sanal, yalancı iyilik haline sokuyor.
Sonuç bütün bunlar hisse senetlerindeki (özellikle gelişmiş ülkelerdeki ) balonun sönmesi ve ekonomik aktivitelerdeki durgunluk ile ciddi bir krize dünya ekonomisini sürükleyebilir.
Dolayısıyla hisse senetlerinde ara ara oluşan yükselişlerde makul karları realize etmekte (yani yükselen hisse senedini satmakta ) fayda var.
Beklentim bu hafta birinci ya da ikinci gün hisse senetlerinde tekrar satış başlaması ve dövizde yeniden yükselişin başlaması dolar tl muhtemel dibi 2,93 . hisse senetleri zirveyi gördüğünde dolar da bu seviyeyi görebilir.

3 yorum:

  1. dolar gün içinde 2,97'leri gördü ancak günü 2,94lerde kapattı. Umarım bu bloğu okuyanlar yukarıda bahsettiğim 2,93 seviyesini dikkate almış ve bu günkü yükselişte heyecanlanıp 2,97'lerden dolar gidiyor diye alıp zarara geçmemişlerdir.

    YanıtlaSil
  2. 3 şubat dolar /tl 2,,93'ü gördü Türkiyede piyasalar 2,93 seviyesinden kapandı. ABD endekslerinde yukarı yönlü hareketle birlikte dolar endeksi de ciddi bir biçimde geriledi ve dolor/tl 2,91 lere indi.

    YanıtlaSil
  3. dolar/tl 2,89'u gördü gece saatleri itiberi ile 2,9140'larda

    YanıtlaSil