16 Şubat 2016 Salı

Grafikler mi hayatı ön gürdürür hayat mı grafikleri ?

Bu sorunun cevabı benim için net ikisi arasında tam bir etkileşim var. Yani grafiklerin iyi okunursa yaşanan olayları çok iyi bir şekilde barındırdığı görülür. Dolayısıyla hayatın nereye gidebileceği konusunda fikir verir. Hisse senetlerinin yaşama hassas endeksleri tüm önemli olayların bir özetidir yazı dilinde değil de grafik dilinde yazılmış bir özetidir. İyi okunursa verilen kararların hayatı ne yönde etkileyebileceğini çok açık bir şekilde ifade ederler. Grafikleri iyi okumak aslında bir ülke ekonomisi için daha iyi bir kararı verme konusunda çok yardımcı olabilir.
Ekonominin temeli insan hayatıdır. Amacı insan hayatını daha iyi bir seviyeye çıkarmaktır. Ekonomik hassas endeks grafikleri ekonominin dolayısıyla insan hayatının yaşanmış güzel bir özetidir. Ve gelecekteki seçenekler için çok iyi klavuzluk ederler.
Bu gün 15 şubattaki ulusal mali endeks grafikleri yukarıda anlattıklarıma iyi örnek oldular. Tüm dünya borsaları ralli yaparken güne % 2'yi aşan düşüşle başlayan mali endeksin bir şekilde daha önceki yazılarımda bahsettiğim grafiğe ve mihenk noktasına yönelmesi oldu. Grafiklerle hayat bir etkileşim içinde bazen grafikler bir süre sonrasını gösteriyorken bazen hayat grafikteki bir sonraki durumu gösteriyor.
Mali endeks 90 bin mihenk noktası şu anda dalgayı oraya doğru çekiyor. Buradan güçlü bir dış pozitif dalga ile uzaklaşmak mümkündü ancak içinde bulunduğumuz jeopolitik riskler bizi aksine biraz daha oraya yaklaştırdı. Gün sonu % 2'lik kayıp geri alındı ama bazı fiyatlamalar kimi banka hisselerinde çok uzun zamandır görülmeyen fiyatlamalar görüldü. Çok uzun zaman önce kapanmış seviyeler yeniden açıldı. Bu gün itibari ile o seviyelerden almış ve satışa hazırlanan hesaplar var.
Peki 90 bin seviyesi neydi ?  90 bin mali endeks Türk hisse senetleri için en iyi ikinci dalganın dip seviyesi.(bakanız eski yazılar ve orada bahsettiğim dalga teoremleri )  Son yaşanan jeopolitik risk oraya doğru bir hamle yarattı ve yabancı borsalarda alıcılı bir seyir olmasa idi o seviyeler çok büyük olasılıkla görülecekti. Şimdi peki soru şu bu jeopolitik riski oluşturan iç ya da dış etkenler olmasaydı daha olumlu bir dönemde olsaydık ne olurdu? İşte o zaman biz 110 bin mali endeks ile en iyi 1. dalga diplerini test ediyor olabilirdik geçen hafta yaşanan küresel satışla ve o seviyelerden bu gün itibari ile bir tepki vermiş olurduk. En iyi birinci dalga benim dalga teoremimde ülkenin iç siyasal ve ekonomik düzeninin stabil ve olumlu konumlandırılması durumudur. Bununla ilgi sorunlar varsa 1. dalgada salınmak mümkün olmuyor.
2. dalga dibi ise siyasal ve ekonomik bütünlük ile mümkün. Buralarda bir sorun var ise bu dalgada salınmak da mümkün olmuyor. Bütünlük bazen iç bazen dış nedenlerle zedelenebilir. Dış nedenlerle örneğin savaş, ekonomik bütünlüğü bozabilir. Bu durum 90 bin seviyesinin kırılması anlamına gelir. Şu anda grafik ısrarla 90 bini test ediyor. İlginç olan ise her testte artan jeopolitik risk ile 2. dalgayı oluşturan bütünlüğün korunmasının güçleştiğini görülüyor. Aslında grafik çok uzun zaman önce bu durumların bir öncü haberini verdi. Birtakım önlemler alınmış olsaydı şu an çok farklı seviyelerde olabilirdik yani bu jeopolitik riskli koşullarda çok farlı ve olumlu bir durum oluşturabilirdik. Yaklaşık bir  yıldır 90 bin yani ikinci dalga dibini test ediyoruz. Ve her seferinde daha az yükselerek ya da daha kısa sürede 90 bin seviyesine dönüyoruz. Yani ikinci dalgayı kırıcı bir güç grafikte birikmiş durumda.
Umudum şu dur ki bir şekilde ülkenin kaderini değiştirebilecek kişi ve kurumlar aklı selim ve ileri görüşlü tutumlarla yaşanan bu sıkıntılı süreçten ülkeyi ve ekonomiyi düzlüğe çıkaracak yöntemlere ulaşabilirler. Ön yargılardan uzak, akılcı, demokratik, uzlaşmacı hayatı ve insan yaşamını ön planda  tutan düşüncelerle karar masasına oturmak, kişisel çıkarlardan ve ihtiraslardan ve hırslardan olabildiğince uzak durmak o masadan  tüm ülke ve yakın coğrafya ve dünya için iyi olan kararlarla kalkmayı sağlayabilir.
Ekonomilerin temel amacı insan hayatını daha iyiye götürmektir. Tersi de geçerli insan hayatı daha iyiye gidiyorsa ekonomilerde iyiye gidecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder