10 Şubat 2016 Çarşamba

Piyasalar gerçeği değerlendirme yetisini kaybediyor. Kendi uydurduğu sandıların peşinde. Yellen'in konuşmasından çıkacak sonuçlar neler olabilir ?

Bir süredir piyasalar Amerikan merkez bankasının negatif faiz olasılığını fiyatlayarak dolar endeksini düşürüyor ve Euro/Dolar'da artışlara neden oluyor. Yalnız bu teori negatif faiz teorisi FED'in söylemleri ile pek örtüşmüyor. Piyasa faiz artışını bir türlü kabullenemediği için kendi dünyasında uydurduğu sanrıların peşinden gidiyor. İnandırıcı bu sanrılarla bir çok yatırımcıyı da peşinden sürüklüyor.
Yellen'ın çarşamba ve perşembe günü yapacağı konuşma öncesi dolar endeksi ciddi düşüşler sergiledi yani herkes Yellen'den güvercin açıklamalar bekliyor ve şu andaki düşüş dalgasında FED başkanının ne  söyleyeceği etkin değil. Bilakis belki de Yellen'le ilgili beklentiler düşüşlerin sınırlı kalmasını sağlıyor.
Yalnız bu konuşmalardan çıkacak sonucun ana teması şu olcak. ABD ekonomisi büyük ölçüde toparladı. Faiz artırımında geç ya da geride kalmanın da bir takım sakıncaları var bu nedenle artım politikasınna geçilmiş olması doğru ve ekonomi enflasyon vb gözetlenerek yeni artışlar yapmak gerekecektir. Bu söylemlerle dolar endeksi yeniden 100'lü seviyelere hareket edebilir. Bakıp göreceğiz. Gelecek tahmini yapmanın güzel yanı bulgusu olsa gerek.

2 yorum:

  1. Yellen'in Çarşamba günü konuşması ile önce dolar endeksi yükseldi 96.5 leri geçti günü 95.8'lerde kapattı. ABD endeksleri önce artıda idi ama sonra düştü dow ekside kapattı s&p yatay eksi nasdaq hafif artıda kapattı. Piyasalar beklediği güvercin açıklamaları tam olarak bulamadı bu gün ancak dolar da güçlenecek bir açıklama bulamadı ilk gün için top ortada kaldı. Dolar tl gün içi 2,91'lerden 2,93'lere çıktı sonra 2,92'lerde günü kapattı. Bakalım yarın neler olacak

    YanıtlaSil
  2. Perşembe günü global olarak hisse senetlerinde ciddi satışlar oldu. ABD'de Dow % 1,6 sp %1 düşüşle nasdaq hafif negatif kapattı. Lakin dolar endeksi yine 95,64. Piyasa güçlü olunca yönü sanrısalda olsa kendi belirliyor.

    YanıtlaSil