15 Temmuz 2013 Pazartesi

Küçük yatırımcı borsadan uzak dur

Aşağıda 10 banka endeksi Iş bankası ve Ulusal 100 endeksin 5 yıllık grafikleri var. Ulusal 100 endeks Ekim 2010 'daki 70 binlerdeki zirvesine yakın bir yatay hatta direnç oluşturmuş gibi görünüyor ve 24 haziran 2013 de seans içinde gördüğü 70 bin 93 'ün altına inmedi ve son cuma günü %2,97 yükseldi. Ancak hem 10 banka endeksi hemde İş bankasının grafiklerinde Ekim 2010'da görülen zirvenin çok altlarındayız. Ve zirveden iniş açısı çok dik bu uzun vadeli bir trendin düzeltmesi olması pek mümkün görünmüyor. Bu dik ve kararlı iniş yeni bir trend oluşturacak güçte görüntüsü veriyor. Bu düşüşün temelinde parasal genişlemenin bitiyor olması yatıyor. Parasal genişlemenin başlaması 21 binlerdeki endeksi 5 yılda 93 binlere taşıdı. Şimdi biten parasal genişleme endeksi nereye götürür ? Şu an cevaplanması gereken soru bu. 
Türkiye ekonomisi çok zor bir döneme giriyor. Bu 2008 Lehman krizinden daha ciddi bir dönem. O dönemde parasal genişleme başladı şimdi bitiyor. Avrupa borç kaynağı olamaz kendi dertlerini çözebilmiş değil ve ihracat için yeterli canlılıkta değil. Orta doğu kaynıyor ve Türkiye'nin ordaki konumu çok soru işaretleri barındırıyor bu da orta doğu kaynaklı sıcak para içinde bir problem. Türkiye iç meseleleri: son dönemde hiç bir şekilde tanık olunmamış toplumsal tepkiler
Tüm bunların tek bir sonucu var küçük yatırımcı borsadan uzak dur.




2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. 21 Ağustos 2013
    imkb (bist )100 endeksi 69 709
    bugünkü kayip % 3,5 çok önemli olan bazı direnç noktaları aşağı yönlü ve güçlü bir şekilde kırıldı. Borsadan uzak durmak yerinde bir tavsiye olduğu açık.
    (bir önceki yorumda 12 ağustos yerine temmuz yazdığım için yorumu silip sadece tarih düzeltmesi ile yeniden yayımlıyorum)

    YanıtlaSil