5 Şubat 2018 Pazartesi

NOT ALINMASI GEREKEN BİR CUMAYDI 2 ŞUBAT 2018 ABD BORSALARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

02/02/2018 cuma günü ABD borsalarında ciddi bir düşüş oldu. Uzun süredir bu büyüklükte bir günlük satış olmuyordu. Dow 30 endeksi 666,75 puan % 2,54 düştü. Diğer endekslerde % 2 civarı düştü.
VIX endeksi % 28,51 arttı.
Bu derecede büyük dalga hareketleri uzun bir süredir olmuyordu.
Cuma günü ne oldu ?
Tarım dışı istihdam 200 bin geldi beklendi 180 bin
saatlik kazançlarda artış beklentilerin üzerine çıktı.
Sonra ABD tahvil faizlerinde belirgin bir artış oldu.
Sonuçta tetiklenen nokta bir satış dalgası oldu. Uzun süredir biraz da dışarıda kalmaya çalışarak hisse senetleri piyasasındaki hareket psikolojisini anlamaya çalışıyorum. En temel ön gördürücü faktör bence bu. yani piyasaya hakim psikoloji. Bu psikoloji değişmediği sürece dalga yönü değişmiyor.
Piyasaya hakim psikoloji anlaşılırsa ön görmek daha kolay. Ddört beş yıl önce panik atak bir piyasa vardı. Ancak son bir yıldır. İyimser biraz da mani içerisinde bir piyasa psikolojisi hakimdi. Bu ruhsal durumun zedelendiği bir gün 2 şubat 2018.
Kişisel beklenti ve öngörüm ise böyle bir travmatik günün piyasanın yönü değiştireceği idi. Bu travmatik gün tekrarlanırsa bakış açısı hızlı bir şekilde bozulabilir . Tarihi zirvesinde olan hisse senetleri piyasasında bir satış dalgası gelebilir.
Belirli bir seviyele kadar satış dalgası sağlıklı bir yükselme için de gerekli. Ancak bunun yükselişteki bir düzeltme mi yoksa değişen bir psikolojimi oluşturacağını  şimdiden  söylemek zor.
Elbette ki global hisse senedi satışı bizde TL'de zayıflama anlamına geliyor.
Son dönemlerde hisse senetlerinde düşüş olasılıklarını iyi öngördüm. En son mali endeksin 140 bin civarından dönebileceğini tahmin etmiştim. 125 binlere kadar indi (Dolar/TL'de de % 10 kadar yükseliş oldu bu tahmin % 30'ların üzerinde bir getiri sağladı) 125 bin seviyelerinden  tekrar yükseliş başladı. yükselişin başlayacağına dair bir ön görüm olmadı. Çünkü global bir satış beklentisi içinde olduğum için alış önerisinde bulunmak riskli görünüyor benim için.
Şimdi global satış dalgasının eşiğinde olabiliriz. Elbette ti  tek bir günlük satış yeterli gösterge değil. Ama satışın boyutu bir türbülansa işaret ediyor. Girilen türbülanstan ne yönde çıkılacağını ise günler gösterecek.
Piyasalar açısından dikkatli olunması ve incelenmesi gereken günlerdeyiz.

1 yorum:

  1. İlginç bir gün önce yukarıdaki yorumda panik atak piyasalara giriyor olabiliriz diye yazmıştım. ABD borsalarında satış bir ara DOW endeksinde % 6'yı gördü. Günü yüzde % 4,5 düşüş ile kapattı. Panik atak piyasalara girdik.

    YanıtlaSil