31 Temmuz 2020 Cuma

Aşırı Isınmış Değerli Metaller El Yakabilir, Altın ve Gümüş Hikayesinin Devamı & Olası Güvenilir Bir Aşının Ekonomik Potansiyel Yan Etkisine Dair

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Olan biteni anlama çalışması birazda not almak gayesidir.)
Hafta içi FED toplantısının not alınması gereken cümlesi şuydu: Dezenflasyonist bir şok ile karşı karşıyayız. Bu yaşanan kriz 2008 krizi ile hiç bir benzerlik taşımıyor. Çaresi de ekonomiden gelmiyor. Bilim insanları aşıyı geliştirebilirse kriz çözülmüş olacak. Ancak aşının piyasaya bir yan etkisi olabilir. Gerçekten etkili ve güvenilir bir aşı bulunursa bu aşının üretilip insanlara ulaşacağı süre boyunca ekonomikler durma noktasının da ötesinde yavaşlayabilir. Şu an da belirsiz bir süreç, insanlar nereye kadar durması gerektiğini kestiremediği için hayatlarına geri dönmek istiyor. Sabırlar çoktan tükendi. Ancak örneğin 3 ay sonra aşı imkanını bilirse bu süreyi evde geçirelim diyebilir.
Çalışanlar haklı olarak çalışmak istemeyecek, bunun için şirketlerine ya da hükumetlere baskı yapacak. Aşı çalışmaların iyi sonuçlanması ve bir an önce insanlığının kullanımına sunulması çok önemli. Ama ilk 6 aylık süreç beklenildiği gibi olmayabilir

Isınmış metallere ve FED'in  enflasyonu düşüren şok tanımlamasına gelelim. Altının gerçek fiyatı her zaman sorgulanmaktadır. Aslında altın değeri bir metal olmalı mıdır? bence bu da sorgulanmalı. Temel fiyat enflasyon beklentisi ile oluştuğu açık. Ancak Salgının krizi bir enflasyon artışından çok enflasyonun azalmasına neden olacak gibi. Bu duruma özellikle aşı gibi bir salgın sonlandırıcı tedavi bulunması eklenirse Altın fiyatları 41 yıllık süreçteki en hızlı aylık artışını tersine çevirebilir. 1200'lerden 1900'lere gelen yükseliş dalgası  yerini tarihi düşüşe bırakabilir. Tabi ki her insanın isteği bir an önce aşı bulunması olacaktır.

Bu yazılar öneri niteliğinde değildir. Ancak bir uyarı özelliği taşıyabilir. Buradan çıkarılabilecek uyarı sözü de "aşırı ısınmış değerli metallerin elde tutulurken yakabileceği" olabilir.

Bakalım günler ne getirecek.

1 yorum:

  1. Bu tahmin ile ilgili şunu söyleyebilirim. 2050'lere çıkan altın iki günde 1850'lere geldi. Oradan tekrar 2000 gördükten sonra bu kez biraz daha uzun bir zamana yayılarak 1850'lere geldi. Metal iniş ve çıkışlarla el yaktı diyebiliriz. Şimdilerde soğuyan metal aşağı yönde hız kazanabilir.

    YanıtlaSil