1 Aralık 2011 Perşembe

Piyasalarda etkin müdahele uçuşu ve doğru soru sormak

Etkin merkez bankalarının müdahelesi ve uçan hisse senedi piyasaları.
Bir günde ortalama % 4 yükselen hisse senetleri dolar da % 2 değer kaybetti ve böylece dünya dolar bazında % 6 dan fazla zenginleşti. Piyasaların geçen hafta Cuma'dan itibaren yönü değişmeye başlamıştı bu yön değişimine çok ivme kazandırıcı bir müdahele. İyi zamanlama.
 Bu tür müdahaleler büyük düşüşlerin ardından sıklıkla geliyor. 2008'de başlayan düşüşte bu müdaheller sadece Fed'den geliyordu ve bu günkünden daha fazla yükseliş oluşturabiliyordu. Bu günkü müdaheleye Fed dışında Japonya Çin Kanada İngiltere İsviçre merkez bankaları da katıldı. Bu da krizin boyutunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bir kaç gün sonra yaşanabilecek olası düzeltmede bu geyik kullanılabilir. "Böyle büyük bir müdahele piyasaların beklenenden daha büyük bir kriz olduğunu düşünmesine neden oldu." Bu saçma yorumlar piyasaların değil de bir oyana bir bu yana giden piyasaları açıklayamayan haber yorumcusunun abondone olmasıyla açıklanabilir. Zira piyasalar bu kadar saf değil.
Şimdi sorulması gereken düzeltmeler nerde olacak 1 haftada İMKB 100 endeksi  49 binden 54 bine % 10'luk bir artış gösterdi.
Şimdilik doğru soruyu sormak yeterli. İnen dolar fiyatları yükselen hisse senetleri...
Ne zaman dolar gemisine binilmeli ? İşte doğru soru bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder