12 Ocak 2012 Perşembe

11 Ocak not edilmesi gerekenler

1 Almanya ekonomisi -0,25 küçüldü İki çeyrek üst üste küçülürse bu daralma demek. Bu Almanya'nın Avrupa borç krizini çözmek için daha gayretli olmasının sağlayacaktır. Piyasalar bu rakamlara bir tepki vermedi. Zira Alman ekonomisinin temelde iyi gittiği ortada sorun Avrupalı diğer ülkelerin yeterince tüketici olamamasında. Avrupa için bir durgunluk bekentisi va ancak bu beklenti ılımlı düzeyde yani beklenenden daha iyi bir durum.
2.Marttan sonra Bahar aylarında Q3 için söylentiler devam ediyor. Hiç olamayacak diyenler de var.
3.Selim Atalay Amerika başkanlık seçimi ile ilgili haberleri aktarırken şöyle bir cümle kullandı          "Amerikada piyasalardaki genel analayış kim olduğu önemli değil Cumhuriyetçi olsun bizden olsun"
Bunun küçük yatırımcı için önemi seçime doğru beklentilerin piyasalarda yaratacağı hava konusunda bir fikir verebilir. Örneğin Obama'nın kazanacak olması dalgalanma yaratmayabilir Cumhuriyetçilerin önde olması pozitif bir dalga yaratabilir."  Şahsi fikrim bu gün ki koşullar altında Obama kesin kazanır. Krizin kaynağı olan ABD ki bu Cumhuriyetçiler döneminde oldu şu an da tek düzlüğe çıkabilmiş ülke konumunda. Obama hükümeti ve FED'in yaptığı mevcut koşullarda büyük başarı. Avrupa birliğinin daha çok yolu var birlik olma yolunda. Ancak kötü koşullar "geliştirici"olacaktır -Yani Euro birliği dağılmayacak daha da güçlenecek-
4. Cari açık geriledi.(77,82 milyar)  Cari açık Türkiye ekonomisi için en önemli negatif etken bu konuda alınacak çok yol var ancak olumlu gelen her veri Piyasaları yukarı yönlü destekleyecektir bu gün bir süredir olan negatif ayrışmanın terse dönmesi tamamen buna bağlı.
5 Zafar Çağlayan bu gün cari açıkla ilgili bir açıklamasında Eski merkez bankansı yönetiminin inatla dolar kurunu düşük tuttuğu bunu aksi yönünde ne kadar uğraşsalarda ikna edemedikleri cari açığında bu yüzden yüksek olduğunu söylemiş (Cnbce) Burda önemli olan şu mevcut merkez bankası yönetiminin çoğu bir önceki yönetimde var idi. Değişen nedir mevcut yönetimin iktidarın önerilerine uyuyor olması. Burda önemli bir nokta var uyumlu çalışmak ile uymak. Merkez bankaları kesinlikle bağımsız olmalı. Siyasetin oy tamahkarlığı (hangi sayisi parti olursa olsun bu değişmez)  ekonomisi için yanlış yollara sapmaya neden olabilir. Küçük yatırımcının burdan çıkarıcağı sonuç  merkez bankası siyasetin istediği davranışı gösterebilir bazı durmlarda bu kararı önceden kestirmek daha hızlı ve tutarlı hareket etmeyi sağlayabilir. Örneğin ABD'de bu koşullarda FED in 3. parasal genişlemeyi yapması temelde siyasetin isteğidir eğer siyasetin etkisinde kaldığını düşündüğümüz bir merkez bankası ise kesin bunu yapacaktır. Değilse ekonomik göstergeler gerektiriyorsa yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder