13 Haziran 2015 Cumartesi

Son durum nedir ?

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. )
Hisse senetlerinde  temel yorum mali endeks grafiklerine göre yaptığımı hatırlatmak isterim.
Bir süredir yazdığım ve seçim sonuçları ile çok bağlantılı olarak ciddi bir düşüş dalgasında olduğum tahmini (mali endeksin 118 binlerden 98 binlere 20 bin puanlık düşüşü ön görmüş olduğum gelecek tahmini) 8 Haziran pazartesi seçim sonuçlarına panik yanıtların verildiği anda artık bittiği kanısındayım. Pazartesi dip seviyelerden hisse senetleri almak  ve zirve seviyelerden dolar satmak önerdiğim hareketti. Pazartesi o panik dalgasının temeli seçim sonrası açıklamalarda hükümet kurulamayacağı yönünde siyasilerden gelen açıklamalardı. Ters pozisyonda olmaktan kaynaklanan düşüşün iki katına çıkmasına neden oldu. Ancak öğle saatlerinde aklı selim yorumlar ile bu sonucun istikrarsızlıkla mutlak eş anlam taşımadığı hatta Türkiye'nin önüne bir çok olası seçenek sunduğu yorumunu yapmak daha doğru bir yaklaşımdı.
Ve en çok da Demokrasiye saygı duymak onun getirdiği sonuçları kabullenip bu sonuçların doğuracağı olasılıklara fırsat vermenin en doğru yorum olduğu kanısındayım.  Böyle anlarda grafikler değil felsefik yorumlar insanın önünü açıyor. Demokrasinin sonucuna saygı duymak demek 8 Haziran pazartesi günü doları olanların o zirve seviyelerden dolar satması ve düşük seviyelerden hisse senedi alması anlamına gelirdi. Bu saygılı insanlar takip eden 4 günde tasarruflarını ciddi derecede artırma fırsatı yakaladılar. Pazartesi akşamı yazımda bu konuya değinmiş ve herkesi saygıya çağırmıştım. Son günlerde % 100'e yakınsayan doğruluktaki gelecek tahminlerinden yeterince övündükten sonra konuya gelebiliriz.
Gelecek nelere gebe ?
2015 siyasetin belirleyici olacağı sene (bu blogta belki 10. kez bu cümle kuruluyor )
Artık siyasetin bölücü ayrıştırıcı yanı 7 haziran günü bıçak kesisi gibi bir anda kesilip atılmıştır. Bu konuda ısrar etmek siyasi olarak ciddi puan kayıpları getireceği açıktır. Ve siyaset bir gün sonra bunu görmüş bu yönde açıklamalara başlamıştır.
Koalisyon kurma çalışmalarındaki iyi gelişmeler olursa mali endeks 110 binlerin üzerine çıkacaktır. Bu nedenle yakından takip edilecek konu budur.
Yunanistan riski bir diğer önemli başlık. Aslında piyasalar Yunanistan'ın sonunda kurtarılacağı ön görüsünde iken bu durum biraz daha gerilip sürpriz etkisi yaratacak duruma geliyor. Bu nedenle ay sonuna kadar Yunanistan çözümsüzlüğü bahane edilerek düşüşler olabilir.
FED haziran toplantısı ve çıkacak sonuç üçüncü önemli başlık. Ben Eylül faiz artırımı ama çok yumuşak bir artırım ve söylem olacağı tahmini koruyorum. Haziran toplantısının önemli noktası Eylülde olabilir ama olmaya da bilir. Her toplantı mevcut verilere göre bir ön yargı oluşturulmadan yapılacak mesajının verilmesi olacak. Bu mesaj Eylül beklentisine alışmış piyasalar için acaba olmaz mı diye düşünmesini ve pozitif bir tepki vermesini ( ancak geçici ) sağlayabilir.
Kişisel ön görülerim
1 Koalisyon kurulacak (piyasayı kısa vadede tatmin edecek)
2 Yunanistan konusu çözülecek ( en azından ötelenecek)
3 Fed toplantısı kısa vade için pozitif algılanacak.
Bu 3 etken arada bu yönlerin tersine görüntüler verip düşüşler oluşturmasına karşı yaklaşık  1 aylık vadede hisse senetlerinde bir yükseliş dalgası doğuracak. Hisse senetlerinde büyük düşüş dalgalarının bittiği yükselişin başladığı bir dönemde olma ihtimalimiz yüksek.
(Düşüş olması için koşullar hükümetin kurulamaması Yunanistan'ın temerrüte düşmesi Fed'in haziranda faiz artırması kişisel görüşüm bu olumsuzlukların olmayacağıdır. Size de bu konularda tahminler yürütüp o doğrultuda bir yatırım çerçevesi çizmenizi öneririm )

1 yorum:

  1. 22 haz pazartesi itibari ile mali endeks 110 bini gördü yakarak bu yazı çok başarılı bir ön görü oldu.

    YanıtlaSil