29 Haziran 2015 Pazartesi

Yunanistan Referandum kararının piyasalara etkisi

23 Haziranda mali endeks seviyesi üzerinden hisse senetlerinin düşebileceği konusunda kısa bir uyarı yazısı yazmıştım. O günden beri hisse senetleri önemli bir düşüş kaydetmese de mali endeks haftayı 110 binin altında109 binlerde kapattı. Ancak Yunanistan'ın aldığı referandum kararı ciddi bir satış dalgasını tetikleyecektir. Bu doğal olarak Dolarda artış artan risk nedeniyle altının ons fiyatında artışı buda gram/tl olarak altın fiyatlarında daha belirgin artış getirecektir.
Bu blogga aşina kişiler için salı günkü yazım hisse senedini satıp dolara geçiş anlamını taşıdığı net. Geçen hafta 3 işlem gününde bu geçişi yapmak için süre vardı. Şimdi ise bu geçişi yapmak yaklaşık % 5 daha fazla maliyet demek oluyor.
Yunanistan'ın referandum kararına saygı duymak gerekir. Aynı zamanda Tsipras'ın referanduma gitme kararına da saygı göstermek gerekir. Halkların kendi kaderlerini çizebilme hakları olmalı düşüncesindeyim. Bu bazen maliyetli kararlar olabilir ama gelecek yıllar için daha çok çalışma motivasyonu sağlayabilir.
Sermaye Yunanistan referandum sonuçlarına göre hemen pozisyonunu alacak zararını minimize etmeye çalışacak ve yeni çözüm önerileri getirecektir. Yani bu kriz çok uzun soluklu almayacak bir hafta sonra muhtemelen çözümlenecektir. Ama yakın takip etmek gerekir.
Yurt içinde koalisyon görüşmeleri yakın takip edilmeli. Bunun için önce meclis başkanlığı seçimi bir fikir verebilir. Ama koalisyon kurma süreci sancılı geçecek. Görüşmeler başladıktan sonra piyasalarda yukarı ve aşağı dalgalanmalar artacaktır. Dalgalanmalar riskin arttığı aynı zamanda kısa vadeli kazanç ihtimalinin doğduğu bir süreçtir. Dikkatli onlunmalı ve tarafsız bir gözle izlenmeli. Eğer siyasi görüşünüz tarafsız izlemenize olanak sağlamıyorsa o zaman bu dönemde riskli yatırım araçlarından uzak durmakta fayda var.
(bu blogda yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder