13 Aralık 2019 Cuma

İNGİLTERE SEÇİMLERİ 2019 BREXİT OLMAMA İHTİMALİ MASANDAN KALKTI ANLAŞMASIZ BREXIT YENİDEN MASAYA GELEBİLİR

Uzun süredir yazmadığım bu güncede dünkü yazı İngiltere seçim sonuçlarının henüz sonuçlanmamış hali ile bitmişti.
Sonuç Boris Johnson'ın parlementoda çoğunluğu kazandığı bir seçim olduğunu gösteriyor.
Buna ilk tepki sterlin/dolarda 1,35'lere çıkan ralli. Tüm  dünya borsalarında pozitif hareket.
Bu yönde hareketin nedeni Brexit belirsizliğinin kalkmış olması
Evet seçim bunu getirdi. Ama bu sterlin ve piyasalar için kesin iyi bir sonuca işaret ediyor mu?
Burada bir soru işareti var. Seçim öncesi kesin olan anlaşmasız Brexit'in olmayacağı idi. Ya anlaşmalı Brexit ya da Brexit olmaması seçeneği vardı.
Seçim sonrası ise Brexit olmaması seçeneği ortadan kalktı peki bu kesin anlaşmalı bir Brexit anlamına gelmiyor. Şu anda kesin olan anlaşmalı ya da anlaşmasız 31 Ocak 2020'ye  kadar Brexit olması.
Yeni parlamento ve artan desteği ile B. Johnson daha sıkı bir pazarlık şansı yakaladı. Bir süre sonra bu yönde açıklamalar duyabiliriz. Sterlin'in dün gece dolar karşısındaki uzun bir süre sonra gördüğü üst seviyeleri zirve seviye olarak kalabilir. Sonrasında anlaşmasız Brexit riski gündeme gelmesi ile ciddi düşüşlere sahne olabilir.
(Yatırım tavsiyesi değildir) Bu seçim sonucu Sterlin için gelecek dönemdeki düşüşü tetikleyecektir. Parlamento desteği ile Johnson anlaşmasız Brexit'i zorlayabilir. 2020  restlerin görüldüğü bir yıl olabilir. Aynı risk ABD-Çin ticaret anlaşması için de geçerli.
(kişisil görüşüm - yatırım tavsiyesi değildir- Önümüzdeki süreç hiç bir şekilde anlaşmazlıkların ortadan kalktığı bir süreç olmayacak. Anlaşmazlıkların kabul edildiği anlaşmalar olabilir. Ama belirsizlik ve bencillik devam edecek.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder