27 Aralık 2019 Cuma

2020'ye Girerken; 11 Yıldır Süren Boğa Piyasası Devamı Sorgulamaya Açık

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir. Ekonomik gelişmeleri not tutmak ve gelişmeleri takip etmek amaçlı yazılmaktadır. )
İki bin sekiz krizi sonrası başlayan yükseliş yani 10 yıldan daha uzun süredir devam eden boğa piyasası...
Aralarda düşüşler oldu % 20'lik düşüşler ile ayı piyasasına girildi mi diye konuşuldu. Ancak ayı piyasası hiç oluşmadı. Bu düşüşler kısa sürede yükseliş dalgası oluşturdu. Bu sürecin nasıl ve ne etkenlerle olduğunu daha önce irdelemiştim. Şimdi soru: 2020 bu piyasa yönünde bir değişikliğin olacağı yıl olur mu?
Olabilir
Neden:
İnsanların gelir düzeylerindeki fark çok açılıyor. Bu açı toplumları, bu da ekonomileri gerecektir.
ABD'de seçim yılı Seçim yılları bir belirsizliktir.
Brexit süreci bir anlaşmaya varılsa da ticaret anlaşmaları sıkıntılı bir süreç olabilir.
Çin ile ara verilen ticaret savaşlarına rağmen ekonomik etkileri ortaya çıkacaktır. Mola sadece yeni gerginlikleri azaltacak orta uzun vadede ekonomik etkiler ancak gerçek bir anlaşma ile düzelebilir. Kişisel görüşüm gerçek bir anlaşma hiç bir zaman olmayacak.
Ticaret savaşları başka ülkelerle devam edebilir
Almanya ekonomisi daralma sınırından kurtulamayabilir. Avrupa bir ekonomik daralma ile karşılaşabilir. Bunun etkisi global olacaktır.
Grafikler ne diyor: ABD'de endeksel uzun vadeli grafiklerde belki de tarihinde hiç görüşmemiş bir ralli yaşıyor. Bu ralli destek noktalarından çok uzak yani düşüş başlarsa ivmesinin yüksek ve dolayısıyla çığ etkisi yaratma ihtimali var. Sağlıksız bir yükselişin doğal riski. Piyasa bir ayı pençesi yer ise muhtemelen toparlanması çok zor olacaktır.
Piyasa neden ralli yapıyor. Likidite bol ama daha önemli paranın gideceği bir yer yok. Yani yeni yatırımdansa mevcut şirketin hisse senedini almak daha makul geliyor olabilir. Yani reel ekonomik gelişim tartışmalı. Bu da acaba hisselerde bir balon olabilir mi sorusunu oluşturuyor. Hisselerde bir balon var Siyasal gelişmelerin gazı ile şişirilmiş bir balon. Patlarsa boğa piyasasının bitişi olabilir.
Tarihi kestirmek çok zor. Ama zirveleri göre yazacak olabiliriz.

1 yorum:

  1. Bu yazıyı 27 Aralık 2019'da yazmışım. bir çok neden saymışım boğa piyasasından çıkmasına neden olabilecek. Ancak o günlerde başlamış ama dünyada henüz bilinmeyen Covid enfeksiyonu nedeniyle şubat ayında çok sert satışlar başladı. Sonrasında da gelen teşvikler ile piyasalar yükseltildi.

    YanıtlaSil