22 Nisan 2015 Çarşamba

MALİ ENDES 1. DALGA DAN DÖNDÜ.


(BURADA YAZILAN HİÇ BİR ŞEY YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.)
Mali endeks Ekim 2010'da 111bin seviyelerini görüp TL bazında zirve yapmış sonra 75 binlere kadar gerileyip oradan tekrar bir yükseliş dalgası başlatmıştı. Son 12 yılı içeren bu grafikte 111 binin üstünde kalan kısım benim dalga analizimde 1. dalga olarak isimlendiriliyor. 111 bin ile 90 bin arası 2. dalga.  Grafiğin sonundaki yuvarlak alan endeksin tekrar 1. dalga içine girme çabasını gösteriyor. Nitekim bu gün 112 binlere geçerek birinci dalgaya girdi ancak orada tutunamadı. TC MB'nın açıklamalarından sonra 110 binlere geriledi. 1. dalgaya girememesi 2. dalga içinde bir dalgalanma anlamına gelebilir. X dalgası (1. dalga içinde 126 bin zirveli dalga ) zirvesinden başlayan ve siyasi gerginlikle (Merkez bankası ve siyasal iktidar arası gerginlik ) 1. dalga diplerinin kırıldığı ve 102 binlere kadar inişin görüldüğü bu son dönemde endeks sürekli tekrar 1. dalgaya girmeye çalıştı bir kez 113 binden geri döndü bu günde 112 binden geri döndü. Eğer bir kaç gün içinde tekrar 1. dalga içine giremez ise 2. dalga içindeki diplerinden güç toplamaya yönelecektir. Burada 106 bin önemli bir destek sonra 102 bin. Ancak dalga teoremleri temelde şunu içeriyor. Eğer bir üst dalgaya giremiyor isek bulunduğumuz dalganın dip ve zirvelerini test edeceğiz demektir. Şu anda 2. dalga zirveleri test ediliyor ve geçilemiyor o zaman 2. dalga dibini test edebiliriz 90 bin.
90 bin ancak siyasal risk ve ya global bir risk ile mümkün. İç siyasal risk seçim ile ilgili beklentilere bağlı olabilecek bir takım olumsuz gelişmelerle oluşabilir.
Global risk Yunanistan'ın temerrüdü olabilir.
Olumlu senarya yani 1. dalga içine girmeyi başaran endeks. 1. dalga içine girilmesi ve orada kalınması iç siyasal ve global risklerin olmadığı koşullarda mümkün ve o zaman yukarı yönlü tarihi zirvelerin test edilmesi olası.
Hisse senetleri yaklaşık 3-4 aydır bu konuda karasız. Ne 1. dalgaya tam olarak girebiliyor ne de ondan çok uzaklaşıyor. Ama artık yönün belirleneceği günlerdeyiz. Sanırım nelere dikkat edileceği konusunu anlatabilmişimdir.
111 bin 112 bin seviyeleri önemli güçlü ve kalıcı bir şekilde bu seviyeler geçilebiliyorsa 1. dalgaya giriyoruz demektir. 110 binin altına sarktığımızda artık 2. dalgaya yönleniyoruz demektir ve 106 bin 500 civarları ve 102 binlerde tutunamaz ise 90 binlere doğru bir gidiş mümkün. Ki bu düşüş dalgası aynı zamanda dolar /TL'de 3'lere doğru yol aldığımız anlamına gelir ki. O zamanda dolar bazında 100 endeks 2 sentlere yaklaşacak anlamına gelir. Bu dip çok güçlü bir dip anlamına gelir. Bu dip görülürse O zaman siyasal anlamda köklü değişimlerle birlikte seyreder. Yani hayat günlük akınışında olağan seyrederken bu dibin olmasını beklemek gerekir. Onun yerine tekrar 1. dalgaya giriş daha rasyonel bir senaryo olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder