9 Nisan 2015 Perşembe

AYILAR VE BOĞALAR ÇARPIŞIRKEN

Piyasalarda (bu konuya daha önce değinmiştim ) fiyatlandırma sorunu var. Petrol bir gün % 5 yukarıda bir gün % 5 aşağıda. Altın bir iniyor bir çıkıyor. TL 2,56 - 2,60 arasında hiç durmaksızın bir oyana bir bu yana. Hisse senetleri de öyle. İlginç bir ekonomik dönem. VİX endeksi de hareketli bir dönem geçiriyor. Bu gün gün içi grafikleri de hareketli olmakla birlikte şu an 14'ün altında.
Ne yöne gideceğini bilemeyen piyasa. Net bir şekilde ayılarla boğalar çarpışıyor. Özellikle Türk hisse senetleri için bu tanım çok uygun. Birisi galip gelecek. Kim galip gelirse o yönde hızlı bir hareket olacak. Yani ciddi bir yükseliş ya da ciddi bir düşüş. Yükseliş için mali endeksin 112 bini güçlü bir şekilde geçip üzerinde kapanışlar yapması gerekir. Mali endeks 110 binin üstünde tutunamaz ve aşağı yönlü bir hareket olursa ciddi iniş başlayabilir. Mali endeks inişinde 107 bin 102 bin desteklerini kıran bir konjonktür gelişirse ana dalgalardan birisinin destek noktası 90 bine doğru bir hareket olabilir. 90 bine iniş demek % 25'e yakın bir düşüş demek. Risk yüksek.
Yukarı yönlü 112 bin geçilirse 115 bin 119 bin 126 bine doğru bir hareket olabilir.
Şu anda ön görülebilirlilik çok azaldı. Hisse senedi Piyasaları  kaotik bir tahmin sistemi içeriyor. Yani her zaman ön görülebilirliği düşük. Bu nedenle getiri potansiyeli daha yüksek. Bu dönemde tarafsızlık ilkesini hatırlamalı. Bu ilkenin tanımını genişletmeli sadece siyasi tarafsızlık değil, tahminsel tarafsızlık içinde de olunmalı. Yani ne ayılar ne de boğaların tarafı olup o yönde bir pozisyona girmemeli. Volatil dalgayı yakalamaya çalışmalı. Kaçan dalgaya atlamak tehlikeli denge sorunu oluşturabilir. Kaçan dalga kaçsın yeni dalgayı bekleyin. (Dalga sörfü yapıyormuş gibi ) Yeni dalgayı bekleyin. Zaten oldukça dalgalı bir denizdeyiz. Bunu avantaja çevirmek en azından teorik olarak mümkün. Yeni dalga ve dalga boylarının kısalığına dikkat edin. Piyasalar sığ ve sıkışık bu da doğal olarak dalga boylarını kısaltıyor. Yani yeni bir dalgayı yakaladınız günlerce bu dalganın sizi götüreceğini ummayın.
Riskler
1- siyasi risk - belirsiz ve ön görülemez
2- yakın risk Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu açıklamaları
3- Yunanistan - beklentim sorunların çözüleceği ve bu konunun etki potansiyelinin giderek azalıcağı.
4- FED Faiz artışının zamanlaması (ben yıl sonu ya da gelecek yıl beklentimi koruyorum ) Bu beklentim doğru çıksa bile önemli olan piyasanın neyi algıladığını anlamak gerekir. Çünkü bu algı ciddi volatilite ve yön değişikliği yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder