4 Ağustos 2015 Salı

10 YILDA MALİ ENDEKS DOLAR BAZINDA HİÇ BİR GETİRİ SAĞLAMAMIŞ. DOLAR ÇAĞI DEVAM EDİYOR.

Bir süredir (yaz tatili ) nedeniyle blogg da yazma fırsatım olmadı.
daha önce yazdığım mali endeks 110 bin'den dönebilir uyarısı bu dönemde iki kez çalıştı İlki 110 bin civarından  104 bine bir düşüş sonraki yine 110 binlerden 101 binlere bir düşüş dalgası şeklinde oldu.
Aslında 110 bin satış son dönem için yeterli bir noktaydı.
Yaklaşık iki yıldır Türkiye ekonnomisi için en önemli belirleyici siyaset diye yazıyorum. Şu günlerde bunu söylemenin hiç bir espirisi kalmadı artık siyaset temel işlevini yani hükümet kurma işlevini bile henüz yerine getirebilmiş değil. Geçen iki yılda siyaset Türkiye ekonomisini daha fazla uçurumun kıyısına yaklaştırdı. Siyaset temel felsefesinden (yani önce ülkem demekten ) çok uzakta siyaset sadece kendi gücünün peşinde. Bu  bakış açısı değişmediği sürece bir ülkede kalıcı iyilik beklenemez. Bunu piyasa yorumu kalıcı yükseliş  dalgası beklemek mümkün değil. Ancak Büyük koalisyon kurulur ve ülke çıkarları ön palana alınarak bir hükümet programı ortaya konabilir ise o zaman tarihi rekorlara doğru koşan bir hisse senedi piyasası görebiliriz. Siyaset bu kadar önemli bir belirleyici.
Mali endeksi 10 yıllık grafiği ile incelediğimizde (ulaşabildiğim verilerle ) ilginç bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Türkiye ekonomisi mali endeks baz aldığında son 10 yıldır hiç bir gelişme göstermiyor.
aşağıda 10 yıllık grafik var Ağustos 2005 mali endeks değeri 44 bin 4 Ağustos 2005 itibari ile dolar 1,31 (kaynak aşağıdaki link) şu an ise dolar/tl 2,78
http://tr.investing.com/currencies/usd-try-historical-data

dolar bazlı baktığımızda 10 yıl öncesi ile bu gün arasında sadece %0,08 fark var yani mali endeks 10 yılda dolar bazında sadece % 0,08 artmış. yani 10 yılda geldiğimiz nokta bir hiç.
Bu düşünce uzun süreli yatırım yaparken iyi düşünmek  gerektiğini net  bir şekilde ortaya  koyuyor.
Bir başka sonuç ise şu Türk mali endeks hisseleri çok ucuzlamış 10 yıl önceki değerlerine gelmiş diyebiliriz. Ancak olumsuz siyasi gelişmeler halinde daha düşün değeler mümkün.
Karar vermek için zor günler
2014 bir yazıda altın çağı bitti  DOLAR ÇAĞINA girdik demiştim. Bu çağ henüz bitmedi. Arada düzeltmeler olacak elbette ama henüz dolar çağından çıkmış değiliz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder