7 Ağustos 2015 Cuma

YARIN KRİTİK GÜN 2) ABD İSTİHDAM VERİLERİ

(burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir)

Şu dönem için en net olan konu ABD'nin istihdam konusunu  çözmüş olduğudur. Ekonominin en güçlü olduğu nokta bu (bana kalırsa bu konunun artık temel hedef olmaması gerek ama piyasa hiç bırakmadı bunu verinin peşini FED  bir dönem bu konuyu çözdük ücret artışı ve enflasyona bakalım dedi ama sonra enflasyon artışı beklediği gibi gelişmeyince o da  dikkatleri tekrar istihdama çevirdi. Bunu ben FED faiz artırımında daha fazla vakit kaybetmek istemiyor ve piyasaların bir an önce buna hazırlanmasını istiyor).
Ortalama verilere de bakılınca yarın olumsuz bir veri gelme olasılığı çok düşük. Ücret artışı konusunda bir öngörüde bulunmam imkansız  bu konuda hiç bir bilgim yok. Ancak grafiksel olarak gelişmeleri yorumladığımda dolar endeksinin tekrar 100'ü test etmesi gerektiği kanısındayım. (bizde de mali endeksin 100 binin altına sarkması gerektiği kanısındayım )  Bunun için de yarın ki verilerin Eylül'e işaret etmesi gerektiğini düşünüyorum.
http://biryatrmcininekonomiguncesi.blogspot.com.tr/2015/05/fed-faiz-arts.html
Benim tahminim ve baz senaryom uzun bir süredir Eylül 2015 faiz artışının başlangıcı olacaktı (2014'ten beri 2015 son çeyrek dedim sonra bunu 2015 Eylül diye netleştirdim (ekimde toplantı olmadığına göre eylülü son çeyrek görebiliriz) Şimdi bu senaryo için de yarın verilerin dolar endeksini yukarı taşıyıcı olması gerekir yani güçlenen hedeflerine ulaşan bir ABD ekonomisini işaret etmesi gerekir.
Tabi bu sadece bir tahmin ve baz senaryo. Bekleyip göreceğiz şunun şurasında kaç saat kaldı ki ?

1 yorum:

  1. bu yorum veri açıklandıktan ilk 3-4 saat için tuttu (gelen veriler tarım dışı istihdam 213 bin ücret artış, yıllık %2,1 ; beklentiler dahilinde verilerdi.)
    ancak sonrasında dolar endeksinde ani bir düşüş oldu. Bunun gerekçesini tam anlayamadım. Bu dolar endeksini oluşturan diğer para birimlerinin etkisi de olabilir örn sterlin. Ama daha muhtemel olan ise piyasaların verileri nasıl yorumlayacağı konusunda emin olamayışı. Aynı değerler 180 derece farklı tepkiler oluşturabiliyor. Gelecek tahmininde bir de bu şekilde olasılıkları da eklemek gerekecek. İşler daha keyifli olmaya başlıyor.

    YanıtlaSil