30 Eylül 2015 Çarşamba

PİYASALARDA DİP ARAYIŞI SÜRÜYOR.

(Burada yazılı olanlar yatırım tavsiyesi değildir )
Mali endeks açılışta 93 binin altına sarktı oradan gelen alımlarla 95 bin 327 kapattı. Şu anda bu seviyeyi görmesi önemli. Eğer tekrar 96 binleri görür ve geçerse 100 bin ve sonrasında 110 bine gidebilecek 90 bin dip noktasından gelen dalga güçlenecek.
piyasalar ve dünya ekonomisi şu anda dip oluşturma çabasında. Bunun mali endeks yansıması 90 bin seviyesi. Buradan başlayan son tepki hareketinin güçlü olduğu görülüyor. Ancak koşullar henüz tam anlamıyla olgun değil. Yani tekrar 90 binin test edilmesi olası ki bu güçlü bir yükseliş içinde gerekli olduğu kanısındayım. 1 ay önceki 90 bin 96 bin hareketi sonrası şu anda 90 bin 96 bin dalgası tekrar etti 96 binden gelen iniş bu gün 93 binden tekrar 95 bine gitti. Bu seviyeden yukarı yönlü bir güç bulma ihtimali yüksek bir önceki dalgadan (temel açıdan da  ) daha güçlü bir dalga.
Daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi beklentim 90 binden başlayan bu dönüş hareketinin (tekrar 90 bini görmeden ) en az 100 bin belki de temel dalga sınırı olan 110 bine yükselmesidir. Ancak bu 2. dalga zirvesinden 110 bin ya da yarı zirve 100 binden bir düşüş ile tekrar 90 binini görmesi orada 90 bin çalışırsa işte yeni dalga zirveleri yaratacak esas yükselişin başlayacağı düşünüyorum.
Şu andaki çalkantılar büyük bir düşüşün göstergesi değil yakın seviyelerde bir dip oluşturma çabası olarak yorumluyorum. Esasen ciddi düşüşler yaşandı zaten. Ama gelen tepki dalgalarından hızlı düşüşler ile çalkantının bir süre daha devam etmesi mümkün. Sonrasında dip oluşturulduktan sonra bir rahatlama gelmesi olası. Yavaş yavaş temel sıkıntıların çözüm noktasına yaklaşılıyor. Bu da tabiki piyasalarda bir tedirginlik oluşturuyor. Yakın gelecekte FED faiz kararının daha net duruma gelmesi, Suriye'de bir çözümün sağlanması, İç siyasette bir hükümetin kurulması mümkün. Bu durumlar üst üste gelirse önemli bir yükseliş dalgası başlatacaktır. Ancak henüz bu olaylarda daha net bir görünüm oluşmadığı için piyasalar tedirgin.
Bu noktada şunu akılda tutmak gerikoyor. Kar getiren yatırım hareketi için gerçekleşecek olayı tahmin etmek yetmiyor daha önemlisi bu süreçte ve sonrasında piyasa tepkisini bilmek gerekiyor. Örneğin son toplantıda FED'in Eylül'de faiz artırmayacağını bilmekten çok o güne gelirken ve sonrasında piyasanın ne tepki vereceğini bilmek daha önemliydi.  FED faiz artırmaz tahmini tutmuş olabilir ancak bu faiz artırmama sonrasında  (genel olarak yorumcuların düşüncesi böyleydi )  bir yükseliş olacağı ön görüsü tamamen ters bir tahmin oldu. FED faiz artırmaz bunun sonrasında piyasa da önce düşüş ağırlıklı bir  dalga  başlar  diyebilmek temel amaç olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder