12 Eylül 2013 Perşembe

Altın yatırımcısı (dikkat!!!) + Dolar/Tl bazında Mali endeks analizi

Altın ile ilgili bir hafta önce yazmıştım savaş riski yoksa altın sert düşebilir demiştim.
Yükselmesinin hemen hemen tek nedeni savaş riski idi. Burada dikkat edilmesi gereken gr/tl değerinin 90'ın altında hızlı bir düşüş gösteriyor çıkarken de bu seviyeleri hızlı çıkıyordu.

Mali endeks 100 . 700 kapattı 100 binin üstünde olması durumunda 110 bir hedef olabilir yani bir % 10 daha yükseliş. Ancak bu iyimser bir senaryo olur. Bu ancak FED toplantısından piyasaların hoşuna gidecek bir sonucun çıkması ile olur. Mali endeksin 90 bin'den 100 bine çıkışında temel etkenler 1. merkez bankasının faiz artırmayacağım demesi 2 Suriye savaşı riskinin azalması 3. dolar/tl'deki gevşeme. Faizlerin arması bankaların bilançosunda önemli bir zarar kalemi. Mayıs'tan bu yana belirli bir artış oldu. Bu 3. çeyrek karlılıklarında etkisini gösterecek. Ancak mali endeksteki hızlı satış bu faiz artışının daha fazla olacağı öngörüsü nedeniyle idi. Böyle olmayınca % 10luk bir artış oluştu. Suriye savaşı riski azalınca geriye kalan dolar/tl seviyesi çükü merkez bankasını faiz artırma konusunda zorlayacak temel etken bu görünüyor. Eğer faiz artırmadan dolar/tl kontrol altına alınabilir se bir problem yok . Bunu da FED'in piyasaya sürdüğü para arz'nı azaltış miktarı belirleyecek. (TL talep azalışı nedeniyle )
Tüm bunlara ek olarak Türkiye'nin iç meseleleri var. Burada oluşabilecek gerginlikler yine dolar/tl artışına neden olacaktır bu paranın Türkiye'den çıkışı ile gerçekleşecek dolar talep artışı  etkisi ile olacaktır.
Benim kişisel tahminin:  mali endeksin tekrar 100 binin altına inmesi ve 90 bini hedeflemesi
artılar ve eksiler tartıldığında eksi ağır basıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder